Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Μια βόλτα στην Παλιά Σκάλα Κεφαλονιάς


Αφού τελείωσα την βόλτα μου στον καινούργιο και πανέμορφο πεζόδρομο της τουριστικής Σκάλας, τα βήματά μου με οδήγησαν λίγο έξω από το χωριό όπου είδα μια πινακίδα με την ένδειξη «Παλιά Σκάλα». Ρωτώντας έμαθα πως στην ορεινή περιοχή της Παλιάς Σκάλας έμεναν κάτοικοι πριν τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953. Ο σεισμός ισοπέδωσε όλα τα σπίτια τους και τους ανάγκασε να κτίσουν τα καινούργια σιγά-σιγά στην παραλία. Σήμερα και σε υψόμετρο 350 μέτρων προσφέρεται για πεζοπορία και αναδρομή σε παλιές εποχές.
Λειτουργεί επίσης και σαν τόπος βοσκής προβάτων, κατσικών, αγελάδων κλπ., ενώ αρκετά άγρια είδη του ζωικού βασιλείου έχουν εδώ τις φωλιές τους. Παίρνοντας τον ανηφορικό και γεμάτο στροφές δρόμο βρέθηκα παρέα με αρώματα θυμαριού, λεβάντας, ρίγανης, φασκόμηλου κ.λπ. ενώ δεξιά και αριστερά μου πυκνή δροσερή βλάστηση από διάφορα δέντρα σχεδόν όλου του φυτικού βασιλείου συνέθεταν ένα φυσικό πίνακα απαράμιλλης ομορφιάς.

Στα μισά περίπου της διαδρομής των 3 χιλιομέτρων και με οδηγό καλαίσθητες πινακίδες-οδηγούς, συνάντησα την εκκλησία του «Αρχαγγέλου» με το παλιό κατεστραμμένο καμπαναριό να υψώνει περήφανα το ανάστημά του.
.

Λίγο πιο κάτω ένα κουφάρι παλιού ελαιοτριβείου μαρτυρά τον τρόπο επεξεργασίας της ελιάς εκείνα τα χρόνια στην περιοχή.
Εκεί κοντά υπάρχει και μια εξαιρετικής ομορφιάς παλιά βρύση, που και σήμερα ακόμα αναβλύζει νερό από τα σπλάχνα του βουνού.Συνεχίζοντας την περιήγησή μου συνάντησα την ταβέρνα «Κελάρι» όπου μπορεί ο πεζοπόρος να ξεκουραστεί πίνοντας ένα αναψυκτικό ή ακόμα να φάει κάποια σπεσιαλιτέ από τα πεντανόστιμα φαγητά του.Διάσπαρτα συνάντησα διάφορες πανέμορφες κατοικίες για ανθρώπους που λατρεύουν την ζωή στο βουνό.Μια εξαιρετική εικαστική παρέμβαση με σύγχρονη αναπαράσταση της εκκλησίας της «Παναγιάς της Ζαπάνταινας» χωρίς σκεπή, με θύμισε την καταστροφική μανία των σεισμών του 1953 που δεν άφησε τίποτα όρθιο στο νησί.Εξάλλου στον δρόμο μου είδα πολλά ερείπια σπιτιών από τον σεισμό εκείνο, σαν αποτύπωμα της δύναμης των φυσικών φαινομένων.Τελικά όταν έφθασα στο τέλος της διαδρομής μου, απόλαυσα την πανοραμική θέα της Σκάλας κάτω με τα πανέμορφα σπιτάκια της και το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου. Χιλιάδες Άγγλοι τουρίστες κάνουν την διαδρομή αυτή το καλοκαίρι και σας παροτρύνω να κάνετε το ίδιο. Σίγουρα δεν θα χάσετε τον χρόνο σας.

Επιμέλεια: Νίκος Ταξείδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.