Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος Τζαννάτων Πόρου


Μια καλαίσθητη πινακίδα λίγο έξω από το χωριό Τζαννάτα με κατεύθυνση προς Πόρο μας οδηγεί στο σημείο που βρίσκεται ο περίφημος θολωτός τάφος.


Ο δρόμος μέχρι κάποιο σημείο είναι καλοφτιαγμένος, βατός σε αυτοκίνητο και γεμάτος από πλούσια βλάστηση που κάνουν την πεζοπορία εύκολη και ευχάριστη.


Στον εξωτερικό χώρο που βρίσκεται ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος υπάρχει μεγάλη αλάνα, για άνετο parking περιτριγυρισμένος από ελιές, βελανιδιές και κυπαρίσσια.


Ο περιβάλλων χώρος υπέροχος με πλούσια βλάστηση, ξεκουράζει και χαρίζει αισθήματα αναψυχής και ηρεμίας στον επισκέπτη.


Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την ελλειπή επέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου για την σωστή διαρρύθμιση του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, που ισορροπεί ωστόσο με την αγάπη και φροντίδα του λιγοστού προσωπικού που με τις όποιες γνώσεις του, κατάφερε να δώσει στον επισκέπτη το σημερινό υποφερτό αποτέλεσμα.


Μέσα στον χώρο μια πανέμορφη εικόνα, με παγκάκια για ξεκούραση και πλήθος φυτών όλων των ειδών περιποιημένα και άρτια τοποθετημένα με γούστο και αγάπη.Ένα κακόγουστο βαρύ υπόστεγο που αντίκρισα σαν πρώτη εικόνα, δεν είναι ίσως το καλύτερο μέσον προστασίας για το μοναδικό αυτό εύρημα της περιοχής.Η αρνητική εικόνα συμπληρώνεται με τα ακαλαίσθητα ξύλινα κάγκελα προστασίας (;) που τοποθετήθηκαν φύρδην μίγδην χωρίς την παραμικρή έννοια σεβασμού του χώρου αυτού.Μια εξαιρετική άποψη του διαδρόμου που αντίκρισα βγαίνοντας από τον χώρο που βρίσκεται ο θολωτός μυκηναϊκός τάφος. Μοναδική κακοφωνία το τεράστιο υπόστεγο που αισθάνθηκα να με πλακώνει σαν ταφόπλακα.Πληροφορήθηκα ότι πρόσφατα εγκρίθηκε κάποιο κονδύλιο από το κράτος, για να οργανωθεί και διακοσμηθεί κατάλληλα ο χώρος αυτός. Μακάρι, για να πάρει την θέση που του αξίζει και όχι να γίνεται αντικείμενο αρνητικών σχολίων από τους επισκέπτες του.Η ανασκαφή διενεργήθηκε από τον αρχαιολόγο Λάζαρο Κολώνα. Είναι ο μεγαλύτερος γνωστός μέχρι σήμερα θολωτός τάφος της βορειοδυτικής Ελλάδας, με διάμετρο θαλάμου 6,80 μ. και σωζόμενο ύψος 3,95 μ. 


Τμήμα της θόλου του κατέρρευσε πιθανώς κατά την Ενετοκρατία και το μνημείο έμεινε κρυμμένο κάτω από το λοφίσκο μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψή του.Παρατηρώντας το εσωτερικό του θολωτού μυκηναϊκού τάφου, αισθάνθηκα συγκίνηση και υπερηφάνεια για την ισορροπία της τεχνικής και αρμονίας που επικρατεί εδώ. Μέσα στην απλότητα που επικρατεί, τίποτα δεν φαίνεται τυχαίο ή υπερβολικό. Τα πάντα λειτουργούν σαν αλυσίδα που οδηγούν σε ένα κοινό αποτέλεσμα. Τον σεβασμό και απόδοση τιμών στον νεκρό.


Ο τάφος είχε συληθεί ήδη από την αρχαιότητα. Μερικά από τα κτερίσματα του τάφου, όπως κεραμικά αγγεία, χρυσά κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι, χρυσός μικροσκοπικός πέλεκυς, δύο χρυσοί ρόδακες, χρυσό πλακίδιο με παράσταση αργοναύτη, χρυσές χάνδρες, πλακίδια υαλόμαζας κ.ά., εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου.

 

Η σπουδαιότητα του μνημείου, τα αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και η σημασία της γεωγραφικής θέσης σηματοδοτούν την ύπαρξη ενός ισχυρού μυκηναϊκού κέντρου που σχετίζεται εύκολα με την αρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται για το αναζητούμενο κέντρο της ομηρικής Ιθάκης.

Επιμέλεια: Νίκος Ταξείδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.