Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Πύλη Δερβενοχωρίων: Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής
Τα Δερβενοχώρια είναι πέντε χωριά (Σκούρτα, Πύλη ή Δερβενοσάλεσι, Στεφάνη ή Κρόρα, Πάνακτος ή Κακονισχήρι και Πράσινο ή Καβάσιλα) στο οροπέδιο της Πάστρας, μεταξύ Κιθαιρώνα και Πάρνηθας κατοικημένα από Αρβανίτες, οι οποίοι παλαιότερα φυλούσαν τα περάσματα (Δερβένια) μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας.
Στις μέρες μας απομονωμένοι οι κάτοικοί τους, εξαιτίας της χρήσης νέων οδών επικοινωνίας, ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Για να φθάσουμε στα Δερβενοχώρια ακολουθούμε την Αττική Οδό με κατεύθυνση από Ελευσίνα προς Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου, βγαίνουμε στην έξοδο 2 για Θριάσιο-Μαγούλα και αμέσως στην ανηφόρα της εξόδου αριστερά για το εργοστάσιο των τσιμέντων ΤΙΤΑΝ (λεωφόρος Δερβενοχωρίων). Μετά προχωρούμε όπως μας πάει ο δρόμος και φτάνουμε μέσω στροφών σε Στεφάνη-Σκούρτα-Πύλη (χωριά του συμπλέγματος Δερβενοχωρίων)
Όλη η διαδρομή μέχρι το χωριό Πύλη μας έδωσε συναισθήματα οργής και λύπης σε σημείο που θέλαμε να επιστρέψουμε.
Ο δρόμος γεμάτος στροφές και επικίνδυνος από αμέτρητα τεράστια φορτηγά που έτρεχαν παραβιάζοντας όλα τα άρθρα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Καρκινογόνα εργοστάσια γέμιζαν τον αέρα με μυρωδιές από απαίσιες τοξικές ουσίες και σαν να μην έφτανε αυτό ένας άλλος εισβολέας η πυρκαγιά και τα αποτελέσματα της συμπλήρωσαν την θλιβερή αυτή διαδρομή.
Το κέρδος, τα συμφέροντα, η ιδιοτέλεια, η απάθεια, η αδράνεια, και ο ωχ-αδελφισμός
συνέθεσαν εδώ έναν αποτρόπαιο πίνακα από αμέτρητα κουφάρια καμένων δέντρων που στην θέα τους καταλάβαμε ότι το χειρότερο ον του πλανήτη είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.
Φτάνοντας στα βόρεια του χωριού Πύλη, και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, βρίσκεται η μονή Ζωοδόχου Πηγής. Ο αρχικός ναός της μονής, που δε σώζεται σήμερα, χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα.
Το 1890 αναστηλώθηκε, με αρκετές μετατροπές, από τους κατοίκους του χωριού με την επίβλεψη του Αναστάσιου Ορλάνδου.
Ο κυρίως ναός είναι σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος τετρακιόνιος, ακολουθεί δηλαδή το κωνσταντινουπολίτικο πρότυπο ως προς την κάτοψη (ανάμεσα στο σταυρικό πυρήνα του ναού και τις αψίδες του ιερού μεσολαβεί ένας επιμήκης χώρος που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του ναού).
Σήμερα έχουν σωθεί τμήματα από τα παλιά κτίσματα της μονής. Υπάρχει η άποψη ότι ο ναός αυτός πιθανόν αποτελούσε καθίδρυμα του αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού.
Όταν επισκεφθήκαμε τη Μονή, μας έκανε εντύπωση η καθαριότητα του χώρου, και το εξαιρετικά όμορφο φυσικό περιβάλλον με τις χιλιάδες πεταλούδες, που χαρίζουν απλόχερα στον επισκέπτη αισθήματα γαλήνης και επικοινωνίας με το ΘΕΙΟΝ…

Φωτογραφίες: Νίκος Ταξείδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.