Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Παραδομένο στη φθορά του χρόνου το σπίτι της ΚάλλαςΑσύμφορη και πολυδάπανη κρίνεται η επισκευή και η ανακαίνιση του σπιτιού που έζησε η ντίβα της όπερας, Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας, στην Αθήνα. Πρόκειται για το νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, που ανήκει στο ΝΑΤ, και είναι έργο του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, στολίδι για την εποχή του, αλλά παραδομένο σήμερα στην εγκατάλειψη του χρόνου. Μοναδική ελπίδα για τη διάσωσή του, αποτελεί το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ο δήμος Αθηναίων.

Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου, «έχει υπάρξει πρόσφατη εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων για το αναφερόμενο κτήριο και το ΔΣ του ΝΑΤ βρίσκεται σε αναμονή συγκεκριμένων προτάσεων προκειμένου να τις αξιολογήσει».

Σύμφωνα με έγγραφο του κ. Βρούτση, «το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στον σεισμό της Αθήνας (Σεπτέμβριος 1999), με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλη δαπάνη για την επισκευή του, η οποία με δεδομένη την υποβάθμιση της περιοχής και την κρίση στην αγορά ακινήτων, καθιστά ασύμφορη οποιαδήποτε διαδικασία ανακαίνισης».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Ανδριανό, πρόκειται για ένα σημαντικό δείγμα πολυκατοικίας της περιόδου 1921-1932, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου για την προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για τον Ν. 3028/2002 που ορίζει ότι «ο κύριος ή ο νομέας μνημείου υποχρεούνται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας». Από το έγγραφο ωστόσο προκύπτει ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για έγκριση...

1 σχόλιο:

  1. Λεφτα υπαρχουν αλλα για αλλες πιο συμφερουσες δουλειες, που παραγουνε και ...μπολικο λαδακι για τους ταλαιπωρους πολιτικους !! Αλλωστε στην περιοχη συντομα δεν θα υπαρχουν Ελληνικες αστικες αναμνησεις, οποτε ισως το γκρεμισουν και κτισουν τζαμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.