Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016

Το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων στην Κυψέλη

Ξωκλήσι στην Κυψέλη θα με ρωτήσετε και θα σας απαντήσω ναι και μάλιστα ιστορικό ξωκλήσι που έφτιαξε ο μεγάλος Κωνσταντίνος Κανάρης.

Ανάμεσα στους δρόμους Κυψέλης, Σπετσών Ζακύνθου και Ευβοίας, είναι οι Άγιοι Απόστολοι, ένα εκκλησάκι μικρό που λένε ότι το έκτισε μόνος του ο ήρωας του 21 Ναύαρχος Κωνσταντίνος Κανάρης. Στην θέση του στασιδιού που καθόταν, σήμερα είναι σκεπασμένη μια Ελληνική και μια σημαία της επανάστασης.

Είναι λιτό εκκλησάκι, γλύτωσε πό μια μεγάλη φωτιά πριν 15 χρόνια όταν ιερόσυλοι πήγαν να κλέψουν εικόνες και το παγκάρι. Σώθηκε το στασίδι του η σημαία του και μερικές εικόνες που μερικοί έβγαλαν έξω με κίνδυνο της ζωής τους.

Δυστυχώς το σπίτι του Κανάρη δίπλα στο θέατρο Ριάλτο επί της οδού Κυψέλης, δεν υπάρχει πια, στην διάρκεια της δικτατορίας δόθηκε άδεια να γκρεμιστεί για να γίνει μια ακόμα άσχημη πολυκατοικία. Για να γίνουν πιο κατάπτυστοι έβαλαν μια ταμπέλα που απλά αναφέρει ότι εκεί ήταν το σπίτι του Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη.

Η πατρίς και μάλιστα επί στρατιωτικού καθεστώτος, δεν σεβάστηκε ένα ήρωα, ευτυχώς το εκκλησάκι παραμένει να μας θυμίζει ότι ο Κανάρης ήταν από τους πρώτους κατοίκους της Κυψέλης.

Το παραπάνω κείμενο είναι ανώνυμου κατοίκου της περιοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.