Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

ΣαμοθράκηΤο σημερινό Ιερό εξακολουθεί να εμπνέει μυημένους και αμύητους στη θρησκεία των Μεγάλων Θεών. Οι αιώνες περνούν μα η αίσθηση παραμένει η ίδια. Το ανάκτορο με την Ιερή Οικία, το Αρσινάειο σε σχήμα θόλου, το Τέμενος, το Ιερό, το Θέατρο, το Θυσιαστήριο, η Αίθουσα των Αναθημάτων, η Στοά, το μνημείο της Νίκης, το Νεκροταφείο, όλα βρίσκονται εκεί και τα βήματά σας επάνω τους χρειάζονται προσοχή.


Σε αντίθεση με άλλα ιερά του ελλαδικού χώρου όπου τελούνταν μυστήρια (π.χ. Ελευσίνια, Διονύσια κ.λπ.) αυτά που ελάμβαναν χώρα στο Ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης ήταν ανοιχτά και σε κάθε αμύητο επισκέπτη. Μπορούσαν δε να μυηθούν άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, δούλοι και ελεύθεροι. Όλοι ίσοι απέναντι στους Μεγάλους Θεούς. Όπως και στα Ελευσίνια, πρώτα γινόταν η Μύηση και κατόπιν η Εποπτεία.


Γενικά
Πιθανότατα η Σαμοθράκη κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και πιο συγκεκριμένα από τη Νεολιθική εποχή όπως μας δείχνουν οι πρόσφατες ανασκαφές. Τον 7ο αι. π.Χ. έφτασαν τα πρώτα ελληνικά φύλα από τις περιοχές της Αιολίας και ακολούθησαν οι Θράκες από τα απέναντι παράλια. Αινιγματικά και γοητευτικά είναι τα μυστήρια που τελούνταν εκεί. Η ταυτότητα και η φύση των θεών της Σαμοθράκης - οι οποίοι δεν είχαν ονόματα, ή αυτά αποκρύπτονταν - παραμένει μυστική. Κυρίαρχη μορφή στη θρησκεία των Μεγάλων Θεών ήταν η "Μεγάλη Μητέρα", ορεσίβια θεότητα που λατρευόταν σε βράχους απαιτώντας θυσίες. Ενδεχομένως να ονομαζόταν Αξίερος (έτσι αναφέρεται σε μία και μοναδική γραπτή πηγή των ελληνιστικών χρόνων) και ταυτιζόταν με τη Δήμητρα. Πιθανότατα σύζυγός της - θεός της γονιμότητας και υποταγμένος σε αυτήν - ήταν ο Καδμίλος που ταυτιζόταν με τον Ερμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.