Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Νεοκλασικό ΠαπαϊωάννουΗ οικογένεια Παπαγιοβάνογλου κατοικούσε στην πόλη Σούνγκουρλου, στο μέσον το οδικού άξονα Άγκυρας - Σαμψούντας. Ο αρχηγός της οικογένειας Γεώργιος και τα τρία παιδιά του ασχολούνταν με το εξαγωγικό εμπόριο του περίφημου μαλλιού της αίγας της Άγκυρας, στην Αγγλία από το οποίο κατασκευάζονται τα ακριβά εγγλέζικα μοχέρ. Με την εισβολή στην περιοχή των τουρκικών αντάρτικων ομάδων, η οικογένεια μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη όπου και συνέχισε το εμπόριο του μαλλιού, αφήνοντας τα χρήματά της σε τράπεζες της Αγγλίας μέχρι το 1923, οπότε με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, σ' ένα παλιό τουρκικό αρχοντικό της Άνω Πόλης. Τότε άλλαξε το επίθετό της σε Παπαϊωάννου και ασχολήθηκε με το εμπόριο ξυλείας και οικοδομικών υλικών. Το 1932 η οικογένεια μεγάλωσε και οι ανάγκες της επέβαλλαν την κατεδάφιση του παλαιού σπιτιού και την ανέγερση στη θέση του μιας μεγαλύτερης κατοικίας. Τη μελέτη ανέθεσαν στον Μαξιμιλιανό Ρούμπενς. Το 1986 με απόφαση χαρακτηρίσθηκε ως έργο τέχνης, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του. Πρόκειται για αξιόλογο νεοκλασικό κτίσμα με μορφολογικές επιδράσεις από τα νεώτερα ρεύματα της αρχιτεκτονικής όπως διαμορφώθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Το κτίριο είναι διώροφο. Αποτελείται από δυο ξεχωριστά διαμερίσματα στο ισόγειο, (τα οποία συνενώθηκαν τα τελευταία χρόνια), δυο ημιυπόγειους χώρους, έναν υπόγειο και ένα διαμέρισμα που καταλάμβανε όλον τον επάνω όροφο. Τέλος, διατηρεί ένα δώμα στην ταράτσα. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν κεραμοσκεπή, αλλά για λόγους πρακτικούς προτιμήθηκε η ταράτσα.

Το σπίτι σήμερα κατοικείται από την οικογένεια του Οδυσσέα Παπαϊωάννου, εγγονού του Γεωργίου Παπαϊωάννου, και από την οικογένεια του Χρυσόστομου Αξιόπουλου, ο οποίος αγόρασε το ισόγειο διαμέρισμα.

Η οικοδόμηση πραγματοποιήθηκε με πολλές δυσκολίες, αφού ο εκβραχισμός για τα θεμέλια έγινε με πρωτόγονα σχεδόν εργαλεία και η μεταφορά των υλικών με κάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.