Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

ΑξιόςΊσως να είναι ο πιο ταλαιπωρημένος ποταμός της Ελλάδας. Αποδέκτης τόνων εδαφοβελτιωτικών από τα χωράφια, μολυσμένος από τις μυδοκαλλιέργειες που συνωστίζονται στο δέλτα του και παρ’ ολίγον αποχετευτικός αγωγός της Θεσσαλονίκης, πριν από λίγα χρόνια υπέστη και τις συνέπειες των βομβαρδισμών στα εργοστάσια χημικών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Κι όμως η φύση αντιστέκεται και αντέχει. Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμη.


Όταν βομβαρδίστηκαν τα εργοστάσια χημικών στη Σερβία, οι ψαράδες θυμούνται ότι τα νερά έγιναν γκρίζα και τα ψάρια αρρώστησαν. Ωστόσο, παρά τη μόλυνση και τις καταστρεπτικές ανθρώπινες επεμβάσεις, στο Δέλτα του Αξιού υπάρχουν ακόμη κάποιες περιοχές που θυμίζουν παλιές καλές μέρες.


Όσο πλησιάζει κανείς στο Δέλτα του Αξιού τόσο απορεί γιατί αυτή η περιοχή έχει συμπεριληφθεί στη Σύμβαση Ραμσάρ. Η αυθαιρεσία των επεμβάσεων του ανθρώπου είναι εμφανής και το τοπίο μόνο προστατευόμενη περιοχή δεν θυμίζει.


Χαλκόκοτες, νυχτοκόρακες, χουλιαρομύτες, καλαμοκανάδες, αβοκέτες, πετροτριλίδες, νανογλάρονα, νεροχελίδονα, θαλασσαετοί, στικταετοί, δρεπανοσκαλίδρες, μαχητές, οχθοτούρλια, μαυρότρυγγες...Πάνω από 200 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στο Δέλτα του Αξιού. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι απαντώνται και σήμερα...


Ο ποταμός της Μακεδονίας που ύμνησε ο Όμηρος ο "μέγας ευρυρέεθος, βαθυδίνης, έχων κάλλιστον ύδωρ", κινδυνεύει πλέον με αφανισμό. Ποιος φταίει περισσότερο και ποιος λιγότερο, μοιάζει να μην έχει σημασία πια.Πηγάζει από το όρος Σκάρδος, στα σερβοαλβανικά σύνορα, εκβάλλει στον Θερμαϊκό και τα 76 από τα 380 χιλιόμετρα της ροής του βρίσκονται στη χώρα μας. Οι αρχαίοι τον έλεγαν και Άξιο. Σήμερα είναι γνωστός και ως Βαρδάρης - πιθανόν από το περσικό Βαρ Νταρ, δηλαδή Μεγάλος Ποταμός, Από εδώ περνούσαν όλοι οι λαοί που μετανάστευαν κατά μήκος της Βαλκανικής, αφού μαζί με τον Νέστο διαμορφώνουν τα μοναδικά ανοίγματα του ελλαδικού χώρου προς τα Βαλκάνια. Οι εκβολές του ποταμού μετακινήθηκαν 10 χιλιόμετρα προς τα δυτικά το 1934, γιατί κινδύνευε να κλείσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Με τον καιρό δημιουργήθηκε νέο δέλτα, το οποίο μάλιστα εξελίχθηκε σε σημαντικό βιότοπο, προστατευόμενο από τη Σύμβαση Ραμσάρ, ο οποίος δυστυχώς κινδυνεύει με ολική καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.