Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Δελφοί
Εδώ, στο άδυτο του ναού του Απόλλωνα, βρισκόταν ο υπόγειος χώρος από όπου
η Πυθία έδινε τους χρησµούς. Η ιερά οδός που οδηγούσε στον ναό πλαισιώνεται από µνηµεία και αναθήµατα που αφιέρωναν οι πόλεις ύστερα από σηµαντικές νίκες. (Παραπάνω φωτογραφίες)

Ο «Οµφαλός της Γης» ήταν το µεγαλύτερο θρησκευτικό και πνευµατικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας µε φήµη που είχε εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο. Οι Δελφοί κατοικούνται από τα µυκηναϊκά χρόνια (l4ος - 11ος αιώνας, π.Χ.). Αρχικά λατρευόταν εδώ η Γαία, που κατά τη µυθολογία έδινε χρησµούς από το σπηλαιώδες χάσµα της φρουρούµενη από τον γιο της Πύθωνα. Ο µύθος θέλει τον Απόλλωνα να έρχεται από τη Δήλο και να σκοτώνει τον Πύθωνα. Από τότε οι Δελφοί έγιναν τόπος λατρείας και ο θεός πήρε την επωνυµία Πύθιος. Ο ιερός χώρος δωµορφώθηκε τον 8ο και 7ο αιώνα ενώ στο τέλος του 7ου κτίστηκαν οι πρώτοι ναοί αφιερωµένοι στον Απόλλωνα και την Αθηνά. Η Αµφικτυονία οργάνωσε το 582 π. Χ., τους πρώτους αγώνες προς τιµήν του θεού, τα Πύθια-που έγιναν οι σηµαντικότεροι µετά τους Ολυµπιακούς Αγώνες. Η µεγάλη ακµή του ιερού διήρκεσε από τον 6ο µέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ το τέλος του ήρθε το 393 µ.Χ. όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε ης αρχαίες λατρείες.

Πάνω από τη βορειοδυτική πλευρά του ναού του Απόλλωνα συναντάµε το θέατρο του 4ου αιώνα, χωρητικότητας 5.000 θεατών. Ψηλότερα βρίσκεται το στάδιο όπου γίνονταν αθλητικοί αγώνες και µουσικές εκδηλώσεις.(Παραπάνω φωτογραφίες)
Στο ιερό της Αθηνάς Προναίας υπάρχουν ερείπια του αρχαϊκού και του µεταγενέστερου ναού της θεάς και η Θόλος, ένα µοναδικής αρχιτεκτονικής κυκλικό οικοδόµηµα.
Κοντά στο ιερό της Προναίας βρίσκονται και τα ερείπια του Γυµνασίου (4ος αιώνας), εκεί όπου αρχικά ασκούνταν όσοι έπαιρναν µέρος στα Πύθια. (Παραπάνω φωτογραφίες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.