Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

Αϊβαλιώτικος μπακλαβάς


























Συνταγή της κ. Ελπινίκης Παπανδρέου από το Αϊβαλί

1 1/2 κιλό αµύγδαλα αλεσµένα
1 κιλό φύλλο κρούστας
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια βούτυρο γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι σιµιγδάλι (no. 3)

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Χυµό από 1 λεµόνι

-Λιώνουµε το βούτυρο, προσθέτουµε το ελαιόλαδο και τα κρατάµε ζεστά για το βουτύρωµα των φύλλων.
-Ρίχνουµε σε ένα µεγάλο µπολ τα αλεσμένα  αμύγδαλα, τη ζάχαρη και το σιµιγδάλι και ανακατεύουµε.
-Τοποθετούµε σε βουτυρωµένο ταψί 4 φύλλα βουτυρωµένα. Προσθέτουµε ένα βουτυρωµένο φύλλο και το πασπαλίζουµε µε γέµιση. Συνεχίζουµε µε τον ίδιο τρόπο µέχρι να τελειώσει η γέµιση.
-Καλύπτουµε µε 4 βουτυρωµένα φύλλα. Το τελευταίο φύλλο το βρέχουµε µε ελάχιστο νερό, για να µη φουσκώσει στο ψήσιµο.
-Χαράζουµε σε ρόµβουs τον µπακλαβά και τον ψήνουμε για 10 λεπτά στουs 180 C και για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά στουs 150 C. Προσέχουµε το χρώµα του να παραµείνει λευκορόδινο.
-Για το σιρόπι, βράζουµε τη ζάχαρη, το χυµό λεµονιού και το νερό.
-Όταν δέσει, περιχύνουµε τον µπακλαβά που έχει κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.