Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Πρασόπιτα του Πόντου











Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 φλιτζάνι  τσαγιού αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά γλυκού µαγιά ξερή
1 κουταλιά γλυκού κοφτό αλάτι
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας λεµόνι
αλεύρι για το άνοιγµα του φύλλου
1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 ½ κιλό πράσα (το άσπρο µέρος µόνο) πλυµένα πολύ καλά και κοµµένα περίπου ένα µε  δύο εκατοστά στο πάχος
5 φρέσκα κρεµµυδάκια κοµµενα σε ροδέλες
1 µεγαλούτσικο ξερό φεµµύδι, ψιλοκοµµένο
½ µατσάκι άνηθο
φέτα (µπόλικη, χοντροκοµµένη)
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο για το τσιγάρισµα

Εκτέλεση
Σε µία λεκάνη κοσκινίζουµε το αλεύρι µας, το οποίο το έχουµε ανακατέψει µε τη µαγιά και το αλάτι, και ανοίγουµε µια λακκούβα στη µέση.
Στη λακκούβα ρίχνουµε το ελαιόλαδο, το λεµόνι και το νερό. Και αρχίζουµε να ανακατεύουµε από το κέντρο προς τα έξω, µέχρι να σχηµατιστεί η ζύµη και πλάθουµε για 10 λεπτά περίπου µέχρι η ζύµη να είναι µαλακή, ελαστική και να µην κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουµε και την αφήνουµε για µία ώρα περίπου να ξεκουραστεί.

Ξεκινάµε τη γέµιση. Πλένουµε καλά και κόβουµε τα πράσα, τα κρεµµύδια και τον άνηθο.
Σε ένα µεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουµε τα κρεµµύδια µέχρι να µαλακώσουν λίγο, και µετά προσθέτουµε τα πράσα και τον άνηθο, και τσιγαρίζουµε για 15-20 λεπτά και µέχρι να δούµε τα υλικά µας να είναι µαλακά και σχεδόν ψηµένα, και τα κατεβάζουµε από τη φωτιά.
Προσθέτουµε το πιπέρι και τη φέτα και ανακατεύουµε καλά.
Στο τέλος προσθέτουµε το αλάτι και το αυγό και ανακατεύουµε καλά. 

Έχουµε λοιπόν τελειώσει τη γέµιση και πάµε να φτιάξουµε το φύλλο µας. 
Μόλις περάσει η ώρα, ξανά πλάθουµε τη ζύµη και τη χωρίζουµε σε 4 µπάλες. Βάζουµε αλεύρι σε µία µεγάλη επιφάνεια και ανοίγουµε τις µπάλες σε 4 λεπτά φύλλα.

Λαδώνουµε ένα µέτριο, στρογγυλό ταψί. Στρώνουµε το πρώτο φύλλο, έτσι ώστε να καλύψει και τα τοιχώµατα του ταψιού το λαδώνουµε, και προσθέτουµε το δεύτερο και µετά βάζουµε τη γέµιση και την απλώνουµε καλά και οµοιόµορφα. Βάζουµε και το τρίτο φύλλο το λαδώνουµε και προσθέτουµε το τελευταίο φύλλο.

Στρίβουµε τα φύλλα γύρω απο την περίµετρο του ταψιού, και χαράζουµε την πίτα σε οκτώ κοµµάτια τη λαδώνουµε από πάνω και τη ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους διακόσιους βαθµούς, για µία ώρα περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.