Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

Η Μονή ΒατοπαιδίουΣτο μέσο της βορειοανατολικής πλευράς της Αθωνικής Χερσονήσου κοντά σε έναν όρμο και σε απόσταση τριών ωρών από τις Καρυές, βρίσκεται το επιβλητικό σε δομή και μέγεθος κτιριακό συγκρότημα της Μονής Βαροπαιδίου. Η παράδοση θέλει για ιδρυτή της τον Μέγα Κωνσταντίνο αλλά και τον Μέγα Θεοδόσιο και συνδέει το προσωνύμιό της με τη θαυματουργή διάσωση του γιού του μέσα σε ένα βάτο. Οι ιστορικές πηγές όμως αναγνωρίζουν για κτίτορες τους αδελφούς Αθανάσιο, Νικόλαο και Αντώνιο που έρχονται εδώ από την Αδριανούπολη και ανοικοδομούν το 973 το μοναστήρι. Θα ακμάσει μετά τον 11ο αιώνα, εποχή κατά την οποία θα προσαρτήσει πολλές μονές που θα είναι υπό την δικαιοδοσία της. Η ανέγερση καινούργιων κτισμάτων αποδίδεται σε δωρεές του 12ου αιώνα από τον βασιλιά της Σερβίας Συμεών και τον γιό του Σάββα.

Το μοναστήρι δεύτερο στην ιεραρχία και την αρχαιότητα, ήταν το μοναδικό στο Όρος που ακολουθούσε το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Σήμερα έχει επανέλθει στο Παλαιό Ημερολόγιο. Στη βιβλιοθήκη του σώζεται το αρχαιότερο χειρόγραφο της βυζαντινής μουσικής (1106) και έχει καταγεγραμμένους 1.700 χειρόγραφους κώδικες και περί τα 10.000 βιβλία.

Το Καθολικό αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, με τυπολογία βασισμένη σε εκείνη της Μεγίστης Λαύρας, χρονολογείται στον 10ο αιώνα. Ανακατασκευάσθηκε τον 14ο αιώνα και τον 17ο έγινε η προσθήκη του διώροφου ανοικτού έξω νάρθηκα.

Η μονή θα λαφυραγωγηθεί πολλές φορές στην ιστορία της από Καταλανούς αλλά και Τούρκους και θα περιπέσει σε οικονομική δυσχέρεια. Το έργο της αναστήλωσής της πάντα συνέδραμαν Βυζαντινοί αυτοκράτορες, Βαλκάνιοι ηγεμόνες, τσάροι της Ρωσίας και σε κάποιες εποχές και ηγεμόνες της Δύσης.

Εντυπωσιάζει ο αρσανάς του μοναστηριού με τις αποθήκες και τα ψαρόσπιτα. Κατασκευάσθηκε το 1496 με χρήματα του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Στέφανου Βοεβόδα και έχει παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Δίπλα βρίσκεται το κτίριο της σιταποθήκης που κτίστηκε το 1820.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.