Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

Αϊβαλιώτικος μπακλαβάς





















Συνταγή τns κυρίαs Ελπινίκnς Παπανδρέου από το Αϊβαλί

1 ½ κιλό αµύγδαλα αλεσµένα
1 κιλό φύλλο κρούστας
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια βούτυρο γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι σιµιγδάλι (no. 3)
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια  νερό
Χυµό από 1 λεµόνι

Λιώνουµε το βούτυρο, προσθέτουµε το ελαιόλαδο και τα κρατάµε ζεστά για τo βουτύρωµα των φύλλων.
Ρίχνουµε σε ένα µεγάλο µπολ τα αλεσµένα αµύγδαλα, τη ζάχαρη και το σιµιγδάλι και ανακατεύουµε.
Τοποθετούµε σε βουτυρωµένο ταψί 4 φύλλα βουτυρωµένα. Προσθέτουµε ένα βουτυρωµένο φύλλο και το πασπαλίζουµε µε γέµιση. Συνεχίζουµε µε τον ίδιο τρόπο µέχρι να τελειώσει n γέµιση.
Καλύπτουµε µε 4 βουτυρωµένα φύλλα. Το τελευταίο φύλλο το βρέχουµε µε ελάχιστο νερό, για να µη φουσκώσει στο ψήσιµο.
Χαράζουµε σε ρόµβους τον µπακλαβά και τον ψήνουµε για 10 λεπτά στουs 180ο C και για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά στουs 150ο C. Προσέχουµε το χρώµα του να παραµείνει λευκορόδινο.
Για το σιρόπι, βράζουµε τη ζάχαρη, το χυµό λεµονιού και το νερό. Όταν δέσει, περιχύνουµε τον µπακλαβά που έχει κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.