Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015

Οι άγνωστοι δρόμοι της κόκαςΣτον απόρρητο χάρτη της DEA στην αριστερή πλευρά έχουν χαρτογραφηθεί με τη βοήθεια δορυφόρου οι εκτάσεις όπου καλλιεργείται η κόκα σε Βολιβία, Περού και Κολομβία. Στον διπλανό χάρτη έχουν σχεδιαστεί τα δρομολόγια που ακολουθούν οι έμποροι του λευκού θανάτου για να προωθήσουν την κόκα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Δεκάδες τόνοι κοκαΐνης καταλήγουν κάθε χρόνο στα παράλια της Ευρώπης αλλά και της Μαύρης Θάλασσας και στη συνέχεια διακινούνται στις πιάτσες των τοξικομανών στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Παρά την οικονομική ύφεση που μαστίζει τη Γηραιά Ηπειρο, η διακίνηση της «σκόνης του κόνδορα» καλά κρατεί. Αλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε περιόδους οικονομικής κρίσης το εμπόριο ναρκωτικών «ανθίζει», ενώ αυξάνεται η χρήση των ουσιών, κυρίως της κοκαΐνης.

Οι άκρως απόρρητοι χάρτες για τα δρομολόγια της κοκαΐνης σε Ευρώπη και Αμερική, τους οποίους φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Espresso», υποστηρίζουν την άποψη αυτή, δείχνοντας ακριβώς τα παγκόσμια «μονοπάτια» και τους τρόπους μεταφοράς του θανατηφόρου ναρκωτικού. Σχεδιάστηκαν από τους πράκτορες της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και αποτελούν το βασικό υλικό της ετήσιας έκθεσής της, η οποία είναι εγκεκριμένη από το State Department και διανέμεται με απόλυτη μυστικότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες ευρωπαϊκών κρατών που έχουν συνεργασία με την DEA για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Προϊόν επίπονης και χρονοβόρας παρακολούθησης από την πλευρά των Αμερικανών, οι χάρτες με τα δρομολόγια της κοκαΐνης σχεδιάστηκαν με πληροφορίες που είτε κατέγραψαν δορυφόροι είτε συγκέντρωσαν πράκτορες της DEA, οι οποίοι κατάφεραν να «χωθούν» στα καρτέλ των βαρόνων της κόκας, «συνοδεύοντας» τα φορτία μέχρι την Ευρώπη και την Αφρική. Οι πράκτορες αυτοί, που διείσδυσαν έως και στη διαδικασία παραγωγής της κόκας, κατόρθωσαν να χαρτογραφήσουν μέχρι και τις εκτάσεις όπου καλλιεργείται «ο θάμνος του κόνδορα», όπως αποκαλούν στη γλώσσα τους την κοκαΐνη οι Ινδιάνοι της Νότιας Αμερικής. 

Ο «θάμνος της κόκας» ευδοκιμεί μόνο στη Βολιβία, στο Περού και βέβαια στην Κολομβία, οι οποίες παράγουν το σύνολο της κοκαΐνης που διακινείται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2012 καλλιεργήθηκαν 165.000 εκτάρια με κόκα, δίνοντας συνολικά 800 τόνους άσπρης σκόνης. Σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά, η κοκαΐνη χάνει έδαφος ακόμη και στη δυτική Ευρώπη, όπου η χρήση της ήταν μεγαλύτερη, λόγω του χαμηλού ποσοστού καθαρότητας της ουσίας.

Τα δεδομένα της νέας ευρωπαϊκής έκθεσης για τα ναρκωτικά, στην οποία τονίζεται ότι η κοκαΐνη χάνει έδαφος ακόμη και στη δυτική Ευρώπη όπου η χρήση της ήταν μεγαλύτερη, καταγράφουν και έναν ακόμη παράγοντα για την «υποχώρηση» της κοκαΐνης στην ευρωπαϊκή πιάτσα ναρκωτικών: αυτόν του χαμηλού ποσοστού καθαρότητας της κοκαΐνης.

Ενδεικτικά και όπως περιγράφεται από την DEA, η τιμή του κιλού από τον χονδρέμπορο, για την ποιότητα κοκαΐνης που φτάνει το 90% καθαρότητα, ξεκινά στα 2.500 δολάρια και είναι δυνατόν να φτάσει και στα 3.500 δολάρια. Ωστόσο και λόγω της υψηλής καθαρότητας του ναρκωτικού, ο αγοραστής έχει τεράστια περιθώρια κέρδους αφού μπορεί κάθε κιλό να το «κόψει» μειώνοντας την καθαρότητα του ναρκωτικού ακόμη και στο 20%, με αποτέλεσμα το ένα κιλό να το «αβγατίσει» και να «βγάζει» τελικά έως και τέσσερα κιλά κόκα, έτοιμα για διακίνηση στις πιάτσες των χρηστών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Βέβαια, το ένα κιλό κόκα στην Ευρώπη π.χ. κοστίζει από 10.000 ευρώ και πάνω όταν ο ενδιαφερόμενος το πάρει από τον μεσάζοντα που είναι «δεύτερο χέρι», διότι όσο το κιλό αλλάζει χέρια αυξάνει αυτόματα και η τιμή.

Από τη Λατινική Αμερική με γκαζάδικα στις πιάτσες της Ευρώπης
Η κόκα μεταφέρεται κυρίως με πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα. Καράβια-γκαζάδικα, φορτηγά που φορτώνουν σιδηρομετάλλευμα και άλλα υλικά σε Βραζιλία και Καραϊβική μεταφέρουν τόνους κόκα που καταλήγουν στα παράλια είτε της Ισπανίας είτε της Αφρικής που βρίσκονται απέναντι από τη Νότια Αμερική. Επίσης, η νιγηριανή μαφία έχει στήσει ολόκληρο δίκτυο με Νιγηριανούς μετανάστες στο Σαο Πάολο, οι οποίοι φροντίζουν να προμηθεύουν με ποσότητες καθαρής κόκας τα βαποράκια από την Ευρώπη που έχει μισθώσει η μαφία. Τα βαποράκια είτε καταπίνουν την ποσότητα της κόκας είτε τη μεταφέρουν σε αποσκευές με διπλούς πάτους, πάντα αεροπορικά και σε αεροδρόμια τα οποία χαρακτηρίζονται χαμηλού ρίσκου. Συνήθως αυτά τα βαποράκια μεταφέρουν από ένα μέχρι τρία κιλά κόκα το πολύ. Στην Ευρώπη φτάνουν ετησίως 250 τόνοι καθαρή άσπρη σκόνη, από τους οποίους οι 200 τόνοι φτάνουν στα παράλια της Ισπανίας. Από εκεί διαμοιράζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στις αφρικανικές ακτές καταλήγουν ετησίως 50 τόνοι, οι οποίοι με διάφορους τρόπους φτάνουν σε Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία και βέβαια στον βασικό προορισμό της κόκας, την Ισπανία.

Η «καλή» πάει στις καλές και η «κομμένη» στις λαϊκές γειτονιές
Η Μαύρη Θάλασσα φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής των φορτίων της κοκαΐνης που έρχονται από τη Νότια Αμερική με προορισμό την Ευρώπη, σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Espresso». Ουκρανία, Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν διαβρωθεί από τη μαφία της Λατινικής Αμερικής και πλέον έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες» κοκαΐνης. Οπως λέει στην «Espresso» άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στο χονδρεμπόριο της κοκαΐνης, «πολλά κιλά καταλήγουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από εκεί μοιράζονται στις πιάτσες: η “καλή” κόκα στις καλές γειτονιές και η “κομμένη” στις λαϊκές γειτονιές». Η κόκα που έχει υψηλό βαθμό καθαρότητας καταλήγει εκεί όπου τα πορτοφόλια είναι «βαριά» και μπορούν να πληρώσουν 90 ευρώ για ένα γραμμάριο, ενώ στις αδύναμες οικονομικά γειτονιές «πέφτει» η «κομμένη» κόκα, η οποία πωλείται αντί 50 ευρώ το γραμμάριο. H διαφορά είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση το μεγαλύτερος μέρος αποτελείται από άλλες ουσίες, ακόμη και στρυχνίνη! Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα οι έμποροι έχουν ήδη ρίξει τις τιμές καθώς έπεσε και η ζήτηση...

Στην Καραϊβική εδρεύει ο Αλβανός big boss!
Κανονίζει τα ταξίδια του ναρκωτικού προς την Ευρώπη και την Ελλάδα
Μέχρι τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έχει απλώσει τα πλοκάμια της η αλβανική μαφία. Οι ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών τους τελευταίους μήνες είχαν πληροφορίες, τις οποίες διαβίβασαν και στην ΕΛ.ΑΣ., για Αλβανούς «συνδέσμους» των καρτέλ της κόκας, οι οποίοι κάνουν μεγάλο... παιχνίδι με τα φορτία του ναρκωτικού, που καταλήγουν στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη χώρα μας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο big boss του κλιμακίου της αλβανικής μαφίας κατοικοεδρεύει σε νησί της Καραϊβικής και ελέγχει τα φορτία της κόκας προς την Ευρώπη. Πρόκειται για το πρόσωπο που κανονίζει και ενημερώνεται άμεσα από τους βαρόνους της κόκας για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια του ναρκωτικού προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα για τα οδικά ταξίδια της «σκόνης του κόνδορα» προς την Ελλάδα. Ο άνθρωπος αυτός γνωρίζει άριστα πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν σχέση με το εμπόριο ναρκωτικών στην Ελλάδα, καθώς διέμενε μόνιμα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, μέχρι που ήρθε ο καιρός να ανοίξει τους... επιχειρηματικούς του ορίζοντες και να μετακομίσει στο κοσμοπολίτικο νησί της Καραϊβικής, το οποίο παράλληλα αποτελεί και διαμετακομιστικό σταθμό των φορτίων της κοκαΐνης που καταλήγουν στην Ευρώπη.

Ψηλά στην ιεραρχία
Από την πρώτη στιγμή που οι Αμερικανοί πράκτορες εντόπισαν το συγκεκριμένο πρόσωπο φρόντισαν να ενημερώσουν τους Ελληνες συναδέλφους τους, προκειμένου να αντλήσουν επιπλέον πληροφορίες. Οι Ελληνες αστυνομικοί διέθεταν πράγματι πληροφορίες, καθώς αυτό το πρόσωπο δεν είχε περάσει απαρατήρητο από την εποχή που έκανε τη «θητεία» του στις αγορές της Αθήνας, για λογαριασμό βέβαια της αλβανικής μαφίας. Ωστόσο, πριν από περίπου τρία χρόνια τα ίχνη του χάθηκαν μυστηριωδώς από την ελληνική πρωτεύουσα, χωρίς κανείς να γνωρίζει στις πιάτσες των ναρκωτικών πού είχε πάει ο Αλβανός μαφιόζος. Μέχρι που έφτασαν τα νέα από την Καραϊβική όπου τον είχαν εντοπίσει οι αμερικανικές υπηρεσίες να κάνει «παιχνίδι» με μεγάλα φορτία κόκας. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για άριστο χειρισμό της τοπικής διαλέκτου από τον μαφιόζο, ο οποίος όταν μιλά στο τηλέφωνο χρησιμοποιεί άπταιστα την τοπική γλώσσα και πρακτικά δεν είναι δυνατόν να καταλάβει κανείς πως έχει να κάνει με Αλβανό!

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μπορεί να είναι ο βασικός και αδιαμφισβήτητος αντιπρόσωπος της αλβανικής μαφίας στη Νότια Αμερική, πλην όμως δεν δουλεύει μόνος του. Οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία είναι ενταγμένος, φρόντισαν να του εξασφαλίσουν και το «alter ego» του, τον σύνδεσμό του με τους βαρόνους της κόκας στην Κολομβία. Οι Αμερικανοί πράκτορες, όταν κατάλαβαν πως έχουν να κάνουν με τον βασικό σύνδεσμο των καρτέλ της κόκας με τη Γηραιά Ηπειρο επέκτειναν τις έρευνές τους και στην Κολομβία, έχοντας για οδηγό τους πληροφορίες που έφτασαν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Ετσι λοιπόν πολύ γρήγορα ανακάλυψαν πως ο άνθρωπος που τους ενδιαφέρει έχει συχνές τηλεφωνικές επαφές με ένα άλλο πρόσωπο στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Αρχικά πίστεψαν πως πρόκειται για αυτόχθονα που αποτελεί σύνδεσμο του Αλβανού μαφιόζου με τους βαρόνους των καρτέλ της κόκας. Είχαν όμως κάνει λάθος, καθώς πολύ γρήγορα ανακάλυψαν -προς μεγάλη τους έκπληξη- πως πρόκειται επίσης για Αλβανό που επίσης μιλά τη γλώσσα των γηγενών της Κολομβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», το άτομο αυτό ουσιαστικά είναι τα «μάτια και τα αφτιά» του big boss Αλβανού που κατοικοεδρεύει στο κοσμοπολίτικο νησί της Καραϊβικής. Οπως λέει στην «Εspresso» άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις για το χονδρεμπόριο της κοκαΐνης, αυτό το κύκλωμα είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της μαφίας, που συνεργάζεται με τα καρτέλ των βαρόνων της κόκας και το οποίο διακινεί κάθε χρόνο μερικές δεκάδες τόνους κοκαΐνη, που προορίζονται για την Ευρώπη και βέβαια για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.