Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Νέα παραλία Θεσσαλονίκης: Ο κήπος των Ρόδων & Ο κήπος του Ήχου


Έγινε η καρδιά της πόλης σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς ο κόσμος φάνηκε να την "αγκαλιάζει" αμέσως. Εκτός όμως από τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς και τουρίστες σε αυτόν τον όμορφο χώρο, βρήκαν πεδίο δράσης και οι βάνδαλοι.

Ειδυλλιακό τοπίο, κόσμος που κάνει βόλτες με τα πόδια ή με ποδήλατα, ένα αριστούργημα της σύγχρονης αρχικτεκτονικής. Η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης έχει κερδίσει τους πολίτες που την επιλέγουν για να κάνουν τη βόλτα τους, ωστόσο κάποια μελανά σημεία χαλούν την εικόνα της και προς τους Θεσσαλονικείς αλλά και προς τους τουρίστες που την επισκέπτονται.

Από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής εκτείνεται η νέα παραλία. Ένα κομμάτι έκτασης, η ανάπλαση του οποίου έκανε γνωστή τη Θεσσαλονίκη σε όλη την Ευρώπη. Νέοι, παιδιά, οικογένειες, όλοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης επιλέγουν να περάσουν από την παραλία είτε για να κάνουν τη βόλτα τους, είτε για να συμμετέχουν σε κάποια από τις δράσεις που διοργανώνονται εκεί, είτε για να απολαύσουν το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα στο ωραιότερο σημείο της πόλης.

Βραβεία αρχιτεκτονικής

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική της ξεχώρισε σε διάφορους διαγωνισμούς και έχει βραβευτεί για την καινοτομία της. Μάλιστα, πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι το έργο της νέας παραλίας βρίσκεται στους φιναλίστ για το βραβείο Mies Van Der Rohe. Πρόκειται για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική που αρχικά είχε 420 υποψηφιότητες. Η νέα παραλία έχει ήδη αποσπάσει βραβεία από τη Διεθνή Ενωση Αρχιτεκτονικής αλλά και από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ως το καλύτερο έργο διαμόρφωσης δημόσιου χώρου της τελευταίας τετραετίας.

Ιστορία-Τα θεματικά πάρκα

Η ιστορία της ανάπλασης της παραλίας της Θεσσαλονίκης ξεκινάει πριν από πέντε χρόνια περίπου, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες. Δυόμιση χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2013 παραδόθηκε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή θαύμασαν το αποτέλεσμα και επικρότησαν το έργο με τη συνεχή παρουσία τους εκεί. Η παραλία που μετατράπηκε σε χώρο ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους χωρίστηκε σε 6 θεματικά πάρκα.

Οι θεματικοί κήποι που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα είναι: O Κήπος της Μουσικής: στον τριγωνικό χώρο που γειτνιάζει με το Μέγαρο Μουσικής διαμορφώνεται ο Κήπος της Μουσικής. Ο Κήπος φυτεύεται με δέντρα σε κανονικές αποστάσεις, αφήνοντας ένα τριγωνικό "ξέφωτο" φυτεμένο με γρασίδι. Ο Κήπος του Νερού είναι ένας χώρος όπου το νερό είναι το κυρίαρχο στοιχείο που οργανώνει και συνθέτει τη συνολική του ατμόσφαιρα. Μια ξύλινη πέργκολα κατασκευάστηκε σε όλο το μήκος του κήπου έτσι ώστε να στεγάζει το περιμετρικό πλακόστρωτο γύρω από την υδάτινη επιφάνεια.

Ο κήπος της Μνήμης είναι ένας κήπος με μία κεντρική περιοχή που περιλαμβάνει 24 μεγάλα παρτέρια που φυτεύονται με αρωματικά φυτά της Ανατολής.  Ο κήπος των Ρόδων είναι ένας περίκλειστος κήπος, που θυμίζει τις κλειστές αυλές των παλιών αρχοντικών και οριοθετείται από όλες τις πλευρές από μία πέργκολα κλειστή από την εξωτερική πλευρά. Τέλος, υπάρχει ο κήπος του Ήχου που είναι εξ' ολοκλήρου φυτεμένος με υψηλά δένδρα και καλαμιές στη βόρεια-βορειοανατολική πλευρά και χαμηλότερο πράσινο στο υπόλοιπο τμήμα του κήπου.

Η άσχημη πλευρά της παραλίας-Βανδαλισμοί και γκράφιτι

Πέρα από το όμορφο τοπίο την μοντέρνα αρχιτεκτονική, παραλία έχει και μία άλλη πλευρά, αυτή των γκράφιτι που γεμίζουν μνημεία και παγκάκια. Αν κάνει κάποιος μία βόλτα σε όλο το μήκος της, θα προσέξει διάφορα συνθήματα και ζωγραφιές που έχουν βαφεί πάνω σε τοίχους, κτίσματα, πάνω σε παγκάκια και ταμπέλες. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, οι ταμπέλες που δίνουν πληροφορίες για τα διάφορα σημεία της παραλίας είναι τόσο μουτζουρωμένες που δεν φαίνεται καθαρά το τι αναγράφουν.

Αρκετές είναι και οι περιπτώσεις βανδαλισμού που έχουν συμβεί ανα διαστήματα στην παραλία με αποκορύφωμα την καταστροφή του γλυπτού του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Πριν λίγο καιρό, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στο γλυπτό "Τρεις Κύκλοι" που βρίσκεται στον Κήπο των Γλυπτών. Το ζήτημα απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς με την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, χαρακτήρισε «κόσμημα» και «σημαντικό έργο» για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη Νέα Παραλία,ενώ τόνισε πως η διοίκηση αδυνατεί να αναλάβει τη συντήρηση της Παραλίας και το έργο είναι εκτεθειμένο σε κάθε είδους βανδαλισμό. Από τη μεριά του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στη συνεδρίαση, είπε ξεκινούν έναν υπηρεσιακό μηχανισμό, μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση της παραλίας.

Οι πολίτες καθαρίζουν την παραλία

Έμπρακτη απόδειξη της αγάπης των Θεσσαλονικιών για τη νέα παραλία είναι η σελίδα στο facebook με όνομα "Οι φίλοι της νεάς παραλίας" που μέχρι σήμερα συγκεντρώνει 9.582 likes και μέσα από την οποία αναδεικνύονται τα θέματα της νέας παραλίας, ενώ προχωρούν και σε διοργανώσεις εκδηλώσεων αλλά και καθαρισμού όπου είναι απαραίτητο. Μία άλλη ομάδα που θα βρείτε συχνά να καθαρίζει τα γκράφιτι από τα μνημεία της παραλίας είναι η "Los Lampicos" που έχουν αναλάβει να κάνουν "λαμπίκο" τη Θεσσαλονίκη.

Φωτογραφίες: Νικόλαος Ταξείδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.