Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Παύλος Μελάς: Το σπίτι ενός μύθου


Επάνω σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Κηφισιάς. Περικυκλωμένο από πολυκατοικίες και σύγχρονες μονοκατοικίες. Ασφυκτικά κρυμμένο πίσω από ξερά χόρτα και ψηλά συρματοπλέγματα…

Εκεί βρίσκεται το σπίτι όπου πέρασε με την οικογένειά του, τα τελευταία ανέμελα χρόνια της ζωής του, ο ήρωας-σύμβολο του Μακεδονικού αγώνα, Μίκης Ζέζας, κατά κόσμον, Παύλος Μελάς!

Ένα σχεδόν ερειπωμένο σπίτι, που το μόνο που υποδηλοί την ιστορική σημαντικότητά του, είναι η μαρμάρινη επιγραφή στην κολώνα της εισόδου του:

"ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΑΠΟ ΕΔΩ ΕΦΥΓΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΕΚΕΔΟΝΙΑ
ΣΤΑ 1904"

Ο Παύλος Μελάς (1870 - 1904) ήταν αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού και πρωτεργάτης του Μακεδονικού αγώνα. Ήταν γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη.

Στις 18 Αυγούστου του 1904, με το επιχειρησιακό όνομα καπετάν Μίκης Ζέζας, επικεφαλής σώματος 35 ανδρών, που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε ένοπλα στα Μακεδονικά εδάφη.

Και εκεί άρχισε ο θρύλος του.

Ο θάνατός του (σε ενέδρα που είχαν στήσει οι Βούλγαροι) επηρέασε όλη την ελεύθερη Ελλάδα και αναπτέρωσε το ενδιαφέρον και την αποφασιστικότητα της χώρας για την απελευθέρωση των εδαφών της Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια…

Λέγεται μάλιστα, ότι λίγο πριν ξεψυχήσει ψιθύρισε: "Βούλγαρος να μη μείνει"


Μικρός σχολιασμός

Ιστορικά στοιχεία για τον Παύλο Μελά καθώς και για τον Μακεδονικό αγώνα θα βρείτε παντού. Αυτό που δεν θα βρείτε εύκολα, είναι στοιχεία που να συνδέουν ένα ιστορικό πρόσωπο στα όρια του θρύλου, με την σημερινή εποχή: όπως, επί παραδείγματι, το σπίτι του, αυτό στο οποίο ζούσε ο Π. Μελάς, αυτό από το οποίο ξεκίνησε ένα πρωί για να πάει να πολεμήσει, αυτό το σπίτι στο οποίο βρεθήκαμε και εμείς, 110 χρόνια μετά, για να το φωτογραφήσουμε και να σας το παρουσιάσουμε, στην άκρη ενός πολυσύχναστου δρόμου σε ένα από τα πιο σύγχρονα προάστεια της σημερινής Αθήνας…

Σημειώσεις

Ο Μακεδονικός αγώνας ήταν ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) και διεξήχθη στη Μακεδονία (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) μεταξύ κυρίως Ελλήνων, Βουλγάρων και Τούρκων, και δευτερευόντως Σέρβων και Ρουμάνων από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό πως η σημαντική αυτή επαρχία θα ήταν η επόμενη εδαφική απώλεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.