Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014

Μπιανκέτα, τα αµυγδαλωτά της Κέρκυρας
Στην Κέρκυρα, τα αµυγδαλωτά τα λένε Μπιανκέτα. Πιθανόν από το ιταλικό biαnco (=λευκό), που φέρνει στον νου το ασπρισµένο αµύγδαλο αλλά και τα πασπαλισµένα µε άχνη άσπρα γλυκάκια.
Στη Χίο, στο παλιό τετράδιο µαγειρικής µιας Χιώτισσας αρχόντισσας, ανακάλυψα την ίδια συνταγή αµυγδαλωτών, που περιέχουν και αυτά -όπως και τόσα άλλα χιώτικα γλυκά- φλούδες και χυµό µανταρινιών.
Και είναι φυσικό, αφού το νησί φηµ(ζεται για τα εσπεριδοειδή του.

Για 55-60 αµυγδαλωτά
3 κούπες αµυγδαλόψιχα, ασπρισµένη
6 µανταρίνια (χιώτικα ή τύπου Χίου)
3 κούπες ζάχαρη
1 κούπα χυµός µανταρινιού

Για το τύλιγµα
Άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)

Πλένουµε τα µανταρίνια. Τα στύβουµε και κρατάµε τον χυµό και τις φλούδες. Βράζουµε τις φλούδες σε αρκετό νερό, επί 10- 15 λεπτά περίπου, µέχρι να µαλακώσουν, αλλάζοντας ενδιάµεσα 2-3 φορές το νερό, για να ξεπικρίσουν. Τις σουρώνουµε και τις στύβουµε να φύγουν τα υγρά τους. Βάζουµε τις φλούδες των µανταρινιών µαζί µε τα ασπρισµένα αµύγδαλα στο µπλέντερ και τα αλέθουµε, ώστε να γίνουν λείος πολτός. Ρίχνουµε τον µισό σχεδόν χυµό των µανταρινιών σε κατσαρόλα, προσθέτουµε την ζάχαρη και ανακατεύουµε συνεχώς, πάνω σε µέτρια φωτιά, µέχρι να λειώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Προσθέτουµε τότε το µείγµα των αµυγδάλων. Αν είναι πολύ σφιχτή η µάζα, προσθέτουµε λίγο από τον υπόλοιπο χυµό µανταρινιών και συνεχίζουµε το ανακάτεµα, πάνω σε χαµηλή φωτιά, επί 6-8 λεπτά περίπου, µέχρι να ξεκολλάει το µείγµα από τα τοιχώµατα της κατσαρόλας.

Το αφήνουµε να κρυώσει και πλάθουµε µπαλάκια, σε µέγεθος µικρού καρυδιού, ή δίνουµε στη ζύµη σχήµα αχλαδιού, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια µας, για να µην κολλάει η ζύµη.

Τα αφήνουµε να στεγνώσουν τουλάχιστον 2 ηµέρες, πάνω σε λαδόκολλα, και τα τυλίγουµε αν θέλουµε σε άχνη ή σε κρυσταλλική ζάχαρη. Τα σερβίρουµε, όπως λένε στην Κέρκυρα, για τις «βίζιτες αλ ιµπροβίζο», δηλαδή για τις ξαφνικές επισκέψεις.

1 σχόλιο:

  1. Η μία κούπα χυμός που γράφετε είναι ο χυμός των 6 μανταρινιών ή επιπλέον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.