Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

Σάμαλι µαστιχωτό




















«…Οι πιο δημοφιλείς ήταν οι σαμαλατζήδες, με τους ταμπλάδες τους πάνω σε πτυσσόμενα τρίποδα. Χαμός γινόταν στα διαλείμματα. «Σάμαλι! Σαμ σεκερλί, αράπικο είναι! Ορίστε!».
Και να χτυπάει ο σαμαλατζής τη σπάτουλα στο ταψί. Το σάμαλι, χαραγμένο σε λεπτές αράδες, μαντζουνάτο και καλοψημένο, με αξέχαστο άρωμα μαστίχας, προκλητικό και γυαλιστερό, πουλιόταν μισή δραχμή το κομμάτι, για όποιον είχε.
Οι άλλοι να το κοιτάνε και να ξερογλείφονται…
Το ‘κοβε ο σαμαλατζής πάνω στο αχνάρι, το ξεκολλούσε με δυσκολία και σου το πρόσφερε κολλημένο πάνω στη σπάτουλα.
Κι αν τύχαινε και κανένα αμύγδαλο στη ράχη του, ήταν σκέτη ευτυχία…»
Απόσπασμα από το βιβλίο του Λεωνίδα Ζησιάδη «Θεσσαλονίκη, όσα θυμάμαι», που αναφέρεται σε ένα χαρακτηριστικό γλυκό της πόλης, την εποχή του Μεσοπολέμου, πολύ δημοφιλές μέχρι σήμερα!

Υλικά για περίπου 30-35 κομμάτια

170 γρ. σιμιγδάλι χοντρό ή αμύγδαλα ασπρισμένα, σε πούδρα
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. ζάχαρη
400 γρ. πλήρες στραγγιστό γιαούρτι
1 κ.γ σόδα
1/2 κ.γ. μαστίχα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

600 γρ. ζάχαρη
450 ml νερό
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε σε μικρό γουδί τη μαστίχα μαζί με 1-2 κουταλιές από τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη. Ανακατεύουμε το ψιλό σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα (ή το χοντρό σιμιγδάλι), με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και την μπέικιν πάουντερ.

Αφήνουμε το γιαούρτι εκτός ψυγείου να αποκτήσει θερμοκρασία περιβάλλοντος και το ανακατεύουμε μαζί με τη σόδα στο μείγμα του σιμιγδαλιού, μέχρι να απορροφηθεί εντελώς.

Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί 28 38 εκ. (το σάμαλι πρέπει να είναι λεπτό) και ισιώνουμε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα. Αφήνουμε το γλύκισμα να μείνει 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν το χαράζουμε σε μερίδες.

Σηµείωση: Αν θέλουμε, βάζουμε σε κάθε χαραγμένο κομμάτι από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και, όσο είναι ακόμα ζεστό το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Κόβουμε τις μερίδες του γλυκού στις χαρακιές και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά µας-εκτός από το μέλι, το οποίο προσθέτουμε στο τέλος-για 3 λεπτά από το σημείο βρασμού. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά, το χλιαρό σάμαλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.