Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Μύρτις, η 11χρονη της αρχαίας Αθήνας που μπορεί να «δείξει» το πρόσωπο του νεκρού της Αμφίπολης
Πριν από τέσσερα χρόνια, ένα 11χρονο κορίτσι που έζησε στην αρχαία Αθήνα «ζωντάνεψε» ξανά. Ηταν η Μύρτις που τώρα μπορεί να αποτελέσει οδηγό για να βρεθούν σημαντικά στοιχεία για το νεκρό που βρέθηκε στον τύμβο της Αμφίπολης.

Η Μύρτις ήταν μία 11χρονη Αθηναία, που πέθανε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου και θάφτηκε σε έναν ομαδικό τάφο 150 ανθρώπων. Οι επιστήμονες κατάφεραν το 2010 να αναπλάσουν ψηφιακά το πρόσωπό της και να το παρουσιάσουν στον κόσμο. Τώρα, ελπίζουν ότι μπορεί να επαναλάβουν κάτι τέτοιο με το νεκρό που βρέθηκε στην Αμφίπολη.

Ειδικοί, μιλώντας στο MEGA, εξήγησαν ότι από τη στιγμή που βρέθηκε το κρανίο του νεκρού, θα μπορέσει να γίνει ψηφιακή ανάπλαση του προσώπου του, όπως είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια με την Μύρτιδα. Κάτι που επιτυγχάνεται με το σκανάρισμα των ευρημάτων με ψηφιακές μεθόδους και επιτυγχάνεται απεικόνιση τριών διαστάσεων.

Η 11χρονη έζησε την πολιορκία της Αθήνας και τον λοιμό και εκτιμάται ότι κατά πάσα πιθανότητα πέθανε από τυφοειδή πυρετό. Μετά από μελέτη τριών ετών, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων διάφορων ειδικοτήτων, επιτεύχθηκε η ανάπλαση του προσώπου της, χάρη κυρίως στο γεγονός ότι είχε διατηρηθεί εξαιρετικά το κρανίο της, που βρέθηκε σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό το 1995.Φωτογραφίες: Eurokinissi, iefimerida.gr

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.