Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Στέφανος Κορκολής: Μια στάση στην Πλατεία Αμερικής…Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στον Πολυχώρο Τέχνης ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (Σπάρτης 14, πλ. Αμερικής) και ώρα 21.30 φιλοξενήθηκε ο Στέφανος Κορκολής με την νέα τραγουδίστρια Σοφία Μανουσάκη σε μια μουσική παράσταση με τίτλο «Μουσικές Σχέσεις».

Παρακολουθώντας την εκδήλωση μου έκανε εντύπωση η διαφορετικότητα ηλικιών του κοινού που ήταν εκει. Ηλικιωμένοι, μεσήλικες, και νέοι, που σημαίνει ότι το έργο του Στέφανου Κορκολή «αγκαλιάζει» κάθε άνθρωπο που κάτι βρίσκει εκει που τον αντιπροσωπεύει ή τον εκφράζει.

Η μικρή αίθουσα ζεστή, φιλόξενη, με αύρα άλλων περασμένων εποχών, με χαλάρωσε και μου έδωσε την αίσθηση ότι βρίσκομαι σε ένα φιλόξενο σπίτι, όπου κάποιος κοινός φίλος θα μας κάνει ένα μουσικό ταξίδι.

Οργανωτικά η εκδήλωση ήταν άψογη. Σωστοί φωτισμοί, ένα πιάνο με ουρά αντάξιο του ονόματος που θα το «τιθάσευε», καλαίσθητη αφίσα, ευγενικά και πρόθυμα άτομα στο χώρο υποδοχής, πολύ καλός ήχος, με φωτογραφική και τηλεοπτική κάλυψη. Τα καθίσματα και τα τραπεζάκια σχεδιασμένα με σεβασμό στο αρχιτεκτονικό στυλ του κτιρίου που κάποτε ήταν κατοικία του Μ. Καραγάτση. Περιττό να αναφέρω ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη, που κυριολεκτικά δεν «έπεφτε ούτε καρφίτσα».

Κατά τις 10 άρχισε το πρόγραμμα με τον Στέφανο Κορκολή και την Σοφία Μανουσάκη επί σκηνής. Ενδυματολογικά με λιτές προτάσεις και οι δυο «δέναν» απόλυτα με το χώρο και την «ιδιαιτερότητά» του. Στην εισαγωγή του ο Στέφανος Κορκολής ανέφερε ότι μεγάλωσε στην Πλατεία Αμερικής και ότι πρέπει να δοθεί αγώνας να ξαναβρεί η περιοχή την παλιά της αίγλη και ηρεμία.

«Είμαστε κοντά-είπε-ένα «τσακ» θέλει για να το πετύχουμε…»

Το πρόγραμμα που παρουσίασαν πολύ προσεγμένο, με εκτελέσεις κλασικών κομματιών, συνθέσεων του ίδιου, αλλά και του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Απόλυτα δεξιοτέχνης και κυρίαρχος στο όργανο αλλά και στις ερμηνείες του που πλημμύριζαν από ευαισθησία και πάθος, χάρισε στο κοινό του απλόχερα ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι, συνομιλόντας ταυτόχρονα μαζί του με ευρηματικές ατάκες, και σχόλια…


Η νεαρή Σοφία Μανουσάκη-αποκάλυψη του Στέφανου Κορκολή-παρά το νεαρό της ηλικίας της και το εμφανές δημιουργικό τρακ που την κατείχε, στάθηκε αντάξια της εμπιστοσύνης του και μάγεψε το κοινό με τις ερμηνείες της. Εντύπωση μου έκανε η ορθοφωνία και το σωστό, σεμνό «στήσιμό» της στη σκηνή. Σίγουρα η καλλιτέχνις αυτή θα αναδειχθεί σύντομα σε μια μεγάλη ερμηνεύτρια του καλού ελληνικού τραγουδιού…


Μετά από δυο ώρες μουσικής και ερμηνευτικής πανδαισίας, το πρόγραμμα τελείωσε με τους καλλιτέχνες να αποθεώνονται από ένα Κοινό που έλαμπε το πρόσωπό του από ευχαρίστηση και ικανοποίηση για την πολιτιστική αναπνοή-τόσο απαραίτητη στην περιοχή αυτή- που του χάρισαν απλόχερα. Μου άρεσε ιδιαίτερα «Ο Χορός του Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη που διασκεύασε για πιάνο, αναδεικνύοντας με την υπέροχη εκτέλεσή του όλα τα προτερήματα της Ελλάδας…


Βγαίνοντας με την παρέα μου από την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ κατά τις 12.30 το βράδυ πολιτιστικά φορτισμένοι και ικανοποιημένοι ψιλόβρεχε..

Κατεβαίνοντας την Λευκωσίας το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη (βλέπε σχετικό άρθρο) μας κοιτούσε ανακαινισμένο μεν, (για χρήση Μουσείου) με παράπονο δε, σαν να μας ρωτούσε γιατί οι διάφοροι ανευθυνο-υπεύθυνοι το κατάντησαν ένα νεκρό κουφάρι κι όχι ένα Μουσείο σημείο αναφοράς των αγώνων της και της Ιστορίας μας.


Μπροστά του παραβατικά άτομα παρατηρώντας μας με εχθρικό βλέμμα κάναν συνενοήσεις με τα κινητά τους για να διαθέσουν την γνωστή πραμμάτεια τους που διατίθεται νυχτα-μέρα στη γειτονιά: τα ναρκωτικά..

Η μαγεία έφυγε και ο τρόμος ξαναγύρισε…


(Δυστυχώς Στέφανε δεν είμαστε καθόλου κοντά στο «τσακ» για να ξαναβρεί η περιοχή την παλιά της αίγλη και ηρεμία, γιατί δεν έχουμε κανένα συμπαραστάτη.)

Νικόλαος Ταξείδης
Κάτοικος Πλατείας Αμερικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.