Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Λίστα αρχιτεκτονικών Μνημείων Περιοχής πλ. Αμερικής, πλ. Βικτωρίας, Αγ. ΠαντελεήμοναΜε αφορμή το δημοσίευμα-καταγγελία του κ. Λέανδρου Σλάβη για την περιοχή μας, μια απλή παράθεση στοιχείων πολιτισμού. Η  Πολιτεία δεν θέλει να τα ξέρει και ο Δήμος Αθηναίων συνειδητά τα απαξιώνει. Η δε τύχη που τους επιφυλάσσει είναι η χρήση τους για «δομές αλληλεγγύης» και ΜΚΟ επιχειρηματιών αλληλεγγύης, ή στην καλύτερη περίπτωση ό,τι και η Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Λίστα αρχιτεκτονικών Μνημείων
Περιοχής πλ. Αμερικής, πλ. Βικτωρίας, Αγ. Παντελεήμονα
6ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ & όρια με 1ο ΔΔ & 5ο ΔΔ που αποδεικνύει ποια είναι η ΑΣΤΙΚΗ Αθήνα και όχι τα αυθαίρετα Αναφιώτικα.

Πηγές: Monumenta, κατά καιρούς δημοσιεύματα της Καθημερινής και του κ. Βατόπουλου, ιστοσελίδα ΤΕΕ http://www.culture2000.tee.gr και άλλα δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες.

Γωνία Πατησίων- Σπάρτης & Λευκωσίας 1, η πρώτη πολυκατοικία του Λαχείου Συντακτών. Πολυκατοικία του Μεσοπολέμου.Λευκωσίας 9 βρίσκεται το περιβόητο της εποχής του, μέγαρο Σέϋλον που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Αχιλλέας Σιμόπουλος το 1935, διαθέτει μιαν είσοδο που αποτελεί, κατά τον Νίκο Βατόπουλο (δημοσιογράφο-συγγραφέα της Καθημερινής για τα πολιτιστικά), μία από τις πλέον εμβληματικές εξώθυρες της αθηναϊκής αρ ντεκό αισθητικής του Μεσοπολέμου.


Εκλεκτικιστική διώροφη κατοικία – οδός Λέλας Καραγιάννη 1 και Σταυροπούλου οικία της εθνικής αγωνίστριας Λέλας Καραγιάννη.

Εδώ ας ξαναθυμηθούμε τί διαδραματίστηκε από τον Μάρτιο του 2014 και μετά για την αξιοποίηση αυτού του μνημείου πολιτισμού!
http://agonespoliton.blogspot.gr/2014/03/blog-post_14.html
και ακόμα αναμένουμε εξελίξεις και αποφάσεις....

Πολυκατοικία του Μεσοπολέμου- οδός Πατησίων 64 & Χέυδεν.

Πολυκατοικία του Μεσοπολέμου- οδός Τροίας 30.

Πολυκατοικία Φάμπρα- οδός Πατησίων 186 & Θάσου.

Nεοκλασικό αρχιτεκτόνημα της οδού Αγαθουπόλεως 14, ιδιοκτησία της ΔΕΗ,
Οι μελέτες αποκατάστασης του κτιρίου έχουν συζητηθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης το 1985 ως αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο (καθώς και νεότερη προσθήκη δευτέρου ορόφου που δεν είναι χαρακτηρισμένη), ενώ περιλαμβάνει χαρακτηριστικό μαρμάρινο εξώστη που συνδέει τα δύο κεντρικά ανοίγματα του ορόφου, αλλά και δύο μικρούς μεμονωμένους εξώστες στο ισόγειο. Το εσωτερικό του σώζεται σε κακή κατάσταση, εξαιτίας παλαιότερης κατάληψης του κτιρίου αλλά και μη συντήρησής του. Τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των δύο μελετών για την αποκατάσταση, αλλαγή χρήσης και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου κτιρίου και για τη συντήρηση και αποκατάσταση του υφιστάμενου ζωγραφικού και πλαστικού διάκοσμού του.
Η αναγέννηση ενός αρχοντικού του περασμένου αιώνα, που παρέμενε επί δεκαετίες παρατημένο και μισοσαπισμένο επί της οδού Πατησίων 180 και ΄Iμβρου. Χτίστηκε το 1912. Στο ισόγειο του νεοκλασικού λειτουργούσε κατάστημα, ενώ στους ορόφους ήταν το σπίτι του Αναστάσιου Αραβαντινού, καθηγητή Ιατρικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τη χήρα του Αραβαντινού αγόρασε η οικογένεια Κοντού το ακίνητο το 1974. Παραμένει ξενοίκιαστο επί πέντε χρόνια τουλάχιστον μετά την εκπληκτική αποκατάστασή του.

Γωνία Πατησίων & Λήμνου, που τώρα λέγεται Λέλας Καραγιάννη, ένα πολύ γνωστό σχολείο της εποχής εκείνης, ιδιωτικό, το Αθηναϊκό Λύκειο, του Τυχόπουλου, τώρα σχολείο.

Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Οικονομικό  Πανεπιστήμιο)- οδός Πατησίων 76.

Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας- οδός Γ' Σεπτεμβρίου 146.


Κεντρικό Μέγαρο Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος- οδός Πατησίων 85.

Υποσταθμός Δ.Ε.Η.- οδός Γ' Σεπτεμβρίου 111.

Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Χέϋδεν 35 και Αχαρνών 80-82.
Το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και φημολογείται ότι οικοδομήθηκε σε προσχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ. Πρόκειται για το ιστορικό δεύτερο γυμνάσιο του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, που λειτούργησε για σχεδόν 150 χρόνια.

53ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών- οδός Αλκαμένους 75 & Ταρσού (Αχαρνών).

60o Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών- οδός Κυψέλης 46 & Παξών.

Πολυκατοικία Λαναρά- οδός Φωκίωνος Νέγρη 23 & Επτανήσου.

Διώροφη κατοικία του Μεσοπολέμου- οδός Αγίας Λαύρας 64.

Διώροφη κατοικία του Μεσοπολέμου- οδός Ηρακλείου 58 & Αγίας Λαύρας 73.

Εκλεκτικιστική διπλοκατοικία- οδός Παιωνίου 6.

Εκλεκτικιστική διώροφη κατοικία- οδός Τροίας 19.

Εκλεκτικιστικό τετραώροφο κτίριο- οδός Ιουλιανού 26.

Εκλεκτικιστικό τετραώροφο κτίριο- οδός Πατησίων 75 & Γκυιλφόρδου.

Εκλεκτικιστικό τριώροφο κτίριο- οδός Γ' Σεπτεμβρίου 46 & Μάρνη.

Εκλεκτικιστικό τριώροφο κτίριο- οδός Γκυιλφόρδου 7.

Εκλεκτικιστικό τριώροφο κτίριο- οδός Ιουλιανού 21.

Έπαυλις Malkolm- οδός Αγίας Ζώνης 39.

Θέατρο "Τόπος Αλλού"- οδός Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων.

Κλινική Φωτεινού- οδός Γ' Σεπτεμβρίου 42 & Πολυτεχνείου.

Μέγαρο Ησαΐα- οδός Πατησίων 65 & Ιουλιανού 26.

Νεοκλασική διώροφη κατοικία- οδός Καπλανών 11.

Νεοκλασικό διώροφο κτίριο- οδός Μαιζώνος 60 & Χίου.

Οικία Ι. Καρατζά- οδός Αλκιβιάδου 3.

Οικία Ιασωνίδου- οδός Πατησίων 69.

Οικία Κοκορόπουλου- οδός Φυλής 48.

Οικία Σαρλή- οδός Ιουλιανού 23.

Πύργος Μαυρομιχάλη- οδός Αλκιβιάδου 5.


Ο Πύργος Θήρας 54 Το μοναδικό Νεογοτθικό κτήριο της Αθήνας Κτισμένο το 1914, ιδιοκτησία της αρχοντικής κεφαλονίτικης οικογένειας Τυπάλδου (Tipaldus)  της Χρυσής Βίβλου ακατοίκητο από το 1993, χαρακτηρισμένο διατηρητέο το 2008. Θα γίνει πολιτιστικό…κέντρο.Ο Άγιος Ανδρέας είναι μεσαιωνική εκκλησία στην πλατεία Αμερικής επί της οδού Λευκωσίας 40. Χρονολογείται από το δεύτερο ήμισυ του 16ου αιώνα. Παλαιότερα αποτελούσε το καθολικό μονυδρίου, το οποίο ήταν μετόχιο της μονής της οσίας Φιλοθέης Μπενιζέλου στην Αθήνα. Ο ναός είναι ρυθμού βασιλικού, τρίκλητος,  στο εσωτερικό του βρίσκονται έξι μαρμάρινοι κίονες. Κάτω από το δάπεδο διακρίνονται τάφοι. Στον ναό μαρτύρησε η Αγία Φιλοθέη.

Όρια με 5οΔΔ

Ναός Αγίου Λουκά, Πατησίων 289

Στη θέση του σημερινού Ναού υπήρχε η μονή του Αγίου Λουκά όπου κα ανακαλύφθηκαν ερείπια μεγάλης εκκλησίας με μάρμαρα και ψηφιδωτά.

Ο Ναός είναι ιστορικό μνημείο μεγάλης αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας, από τα πρώτα έργα τού Γερμανού Αρχιτέκτονος Ερνέστου Τσίλλερ. Χτίσθηκε από 1864-1870.

Φοιτητική Εστία Αρρένων Αθηνών, Πατησίων 279-281 (χτίστηκε 1961-1967)
(http://www.culture2000.tee.gr/ATHENS/GREEK/BUILDINGS/BUILD_TEXTS/B166_t.html)
Aρχιτέκτονες Νίκος Δεσύλλας, Δημήτρης Kονταργύρης, Aντώνης Λαμπάκις,
Παύλος Λουκάκης
«H Φοιτητική Εστία Αρρένων Αθηνών αποτελεί την πρώτη τολμηρή προσπάθεια της τότε νέας αρχιτεκτονικής γενιάς να αμφισβητήσει την "αρχιτεκτονική της πρόσοψης" των αθηναϊκών οικοδομικών τετραγώνων, αξιοποιώντας τις αρχές της μοντέρνας πολεοδομίας και τον αντιαστικό μορφολογικό κώδικα του διεθνούς μπρουταλισμού.

Η μελέτη των τεσσάρων αρχιτεκτόνων βραβεύτηκε με Α΄βραβείο σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 1959.

Το κτίριο καταλαμβάνει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Πατησίων, Ευγ. Καραβία, Αγ. Λουκά και Στ. Κυπαρίσου. Oι όγκοι του αναπτύχθηκαν ελεύθερα αποδεσμευμένοι από τα όρια των οικοδομικών γραμμών.
Έχει 10 υπέργειους και 3 υπόγειους ορόφους με μέγιστο ύψος 32,8μ.
Η κάλυψη του κτιρίου είναι 1.500 μ2, επί οικοπέδου 1.900 μ2. Οι οκτώ ανώτεροι όροφοι, που στεγάζουν τα φοιτητικά δωμάτια έχουν εμβαδό μόνο 550 μ2 (ο καθένας), εξασφαλίζοντας έτσι μεγάλες αποστάσεις από τα γύρω οικοδομικά τετράγωνα.

Ο συνολικός όγκος του κτιρίου είναι περίπου 45.000 μ3. Στεγάζει 266 φοιτητές σε μονόκλινα δωμάτια (για πρώτη φορά τότε στην Ελλάδα) και διαθέτει αντίστοιχους κοινόχρηστους χώρους (χώλλ, αναπαυτήρια, εστιατόριο, αναγνωστήριο, κλπ, καθώς και αίθουσα δεξιώσεων και κλειστή υπόγεια πισίνα).

Η σύνθεση των όγκων είναι μια τολμηρή πρόταση η οποία αναιρεί τους ισχύοντες τότε κανόνες της μεταπρατικής ανοικοδόμησης σε μια περιοχή όπου εφαρμόζεται το συνεχές οικοδομικό σύστημα. Ο όγκος διασπάται σε δύο, τον οριζόντιο χαμηλό όγκο των κοινόχρηστων χώρων και τον κατακόρυφο παραλληλεπίπεδο όγκο των υπνοδωματίων, τοποθετημένο έκκεντρα και με την στενή του πλευρά προς την πρόσοψη . Ο χειρισμός τον όψεων είναι λιτός. Στην πρόσοψη το οριζόντιο στοιχείο του στεγάστρου επικρατεί στον χαμηλό όγκο ενώ στη στενή πλευρά του ψηλού όγκου τονίζεται η κατακόρυφη με τον χωρισμό της σε 3 μέρη.

Οι πλάγιες όψεις του ψηλού όγκου διαμορφώνονται βάσει του καννάβου των υπνοδωματίων με τονισμό των οριζόντιων στοιχείων των πλακών».

΄Ορια με 1ο ΔΔ

Σχολή Ευελπίδων - οδός Σχολής Ευελπίδων (Πεδίον Άρεως)

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- οδός Πατησίων 42

Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο- Λεωφόρος Αλεξάνδρας 26

Ξενοδοχείο "Acropole Palace"- οδός Πατησίων 51 & Αβέρωφ

Πολυκατοικία Παπαλεονάρδου- οδός Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά

Μέγαρο Λιβιεράτου- οδός Πατησίων & Ηπείρου 2 (την μάθαμε ως «Υπατία»)

Νεοκλασικό τριώροφο μέγαρο- οδός Γ' Σεπτεμβρίου 2 & πλατεία Ομονοίας 6

Κιν/φοι, οι οποίοι έχουν κλείσει (ενδεικτικά)

Το ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ στην Πατησίων και Αγίου Μελετίου 61

Το Κυψελάκι της οδού Ζακύνθου που σήμερα στεγάζει Σταθμό αυτοκινήτων.

Το Ριάλτο στην οδό Κυψέλης 54, που έπαιζε σχεδόν μόνο ελληνικές ταινίες. Σήμερα στεγάζει το θέατρο «Αλ. Αλεξανδράκης».

Το Roxy στην πλατεία Κυψέλης, που σήμερα με το ίδιο όνομα στεγάζει αίθουσες μπιλιάρδου.

Το Colosseo στην οδό Βελβενδούς

Κιν/φος στην οδό Κυψέλης 2, που σήμερα λειτουργεί το θέατρο Κάππα.

Η Έλενα στην οδό Αγ. Μελετίου, κοντά στην οδό Κυψέλης, που σήμερα είναι  super market

Ο κιν/φος Negro, που λειτούργησε για λίγο σε υπόγειο της οδού Φωκ. Νέγρη.

Ο κιν/φος Αττική της οδού Αμοργού, που σήμερα στεγάζει το θέατρο «Χώρα».

Επίσης έχουν κλείσει, η  Ελληνίς στην οδό Πατησίων, το  ΑΤΘΙΣ, το  Άττικα στην Πλατεία Αμερικής, το Ράδιο Σίτυ με την κυκλική οθόνη (Σινέραμα) στη στάση Λυσσιατρείου και το σινεφίλ Στούντιο στην Σταυροπούλου 33 (λειτουργία 1967-2005) στην Πλ. Αμερικής, το Φιλίπ στην οδό Θάσου και Πατησίων και το ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ Πατησίων και Αγίου Μελετίου 61. Η Αλκυονίς στην Ιουλιανού 42, Πλ. Βικτωρίας, λέγεται ότι θα ξανανοίξει ως ArtPlex.

Παραμένουν ευτυχώς το ΑΕΛΛΩ, το ΤΡΙΑΝΟΝ και το ΙΛΙΟΝ.

«Θερινά σινεμά» έκλεισαν, το Αττικόν, η Νανίτα, η Λουζιτάνια, που σήμερα υπάρχει ο ομώνυμος σταθμός αυτοκινήτων, το Κυψελάκι, το COLOSSEO, και το ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ που λειτουργούσαν και καλοκαίρι, καθώς και οι ΜΕΤΡΟΠΟΛ, ΑΜΠΑΣΣΑΝΤΟΡ, ΑΛΜΑ, και ο Δημ. Κιν/φος ΣΤΕΛΛΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.