Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

Λέλα Καραγιάννη: Η Ηρωίδα της Αντίστασης 1940-1944 (Αφιέρωμα από τον κ. Γιώργο Χριστοδούλου)Η μεγάλη Ελληνίδα που δεν γονάτισε και στάθηκε όρθια μέχρι το τέλος.
Το όνομα, που έγινε συνώνυμο της αντίστασης.

Το σύμβολο της αντίστασης που έδωσε το υπέρ πάντων αγώνα με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για την Ελλάδα, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εκτελέστηκε λίγο πριν το μεγάλο ξημέρωμα της λευτεριάς, για να καταγραφεί στο πάνθεον της ιστορίας των ηρώων, αφήνοντας βαριά κληρονομιά και παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές, για όσους, αντιστέκονται και αμφισβητούν, για όσους αντιδρούν και μάχονται, για όσους αγωνίζονται και δεν κιοτεύουν.

Αὐτὰ τὰ δέντρα δὲ βολεύονται μὲ λιγότερο οὐρανό,
αὐτὲς οἱ πέτρες δὲ βολεύονται κάτου ἀπ᾿ τὰ ξένα βήματα,
αὐτὰ τὰ πρόσωπα δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸν ἥλιο,
αὐτὲς οἱ καρδιὲς δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸ δίκιο.

Ποιητής: Γιάννης Ρίτσος.


«Ζητάτε από μια Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της για την Πατρίδα της με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της. Έ, λοιπόν, όχι. Μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα και το αίμα τους θα πνίξει τους Ούνους και όλη τη Γερμανία σας !….»
Λέλα Καραγιάννη.Tι να είναι άραγε, εκείνο που συμβαίνει στην ψυχή μιας γυναίκας, όταν στη πατρίδα της πέφτει η διαρκείς μαύρη νύχτα της σκλαβιάς, όταν της αφαιρούν την εθνική και προσωπική της ελευθερία, τι είναι αυτό που φαίνεται να είναι μέσα της και να ξεχωρίζει απ' τους άλλους ανθρώπους, πιο δυνατό, πιο μεγάλο, πιο υπερήφανο, πιο θαρραλέο και άφοβο και να ορθώνεται μέσα της σαν τοίχος ψηλός και ασάλευτος, η Αντίσταση.Πoια μοίρα την οδήγησε, χωρίς επιστροφή, αταλάντευτα, ακλόνητα, ίσια μπροστά στο δύσκολο δρόμο των μεγάλων ιδανικών της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Πoια άλλη επιλογή θα μπορούσε να έχει, πέρα από αυτή, του μεγάλου χρέους της σαν Ελληνίδα, της Ελληνικής ιστορικής βαριάς κληρονομιάς των προγόνων της αυτής, των Θερμοπύλων και των Σπαρτιατών.

Πως θα μπορούσε να σωπάσει σαν Ελληνίδα, πως να σκύψει το κεφάλι στους τυράννους, να ανεχθεί και να αποδεχθεί την υποταγή, τη κατοχή της πατρίδας της, την εθνική και προσωπική προσβολή και προδοσία.

Όχι, όχι, δεν είχε ορίσει η ζωή τη Γυναίκα αυτή, τη Λένα Καραγιάννη, για ραγιά, την είχε προικισμένη με το πύρωμα της μεγαλοσύνης, της αρετής και της τόλμης. Την είχε προικισμένη με τη θρυλικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την ιστορία και το πολιτισμό του Βυζάντιου, με το άσκυφτο κεφάλι της Ρωμιοσύνης, με την επαναστατικότητα του 21', με τον ηρωισμό, για ένα λαό που σκόρπισε τα κόκκαλά του στην Αλβανία, αλλά και ως σαν άλλη, αρχαία ελληνική υπερήφανη Καρυάτιδα, να κρατάει και να υψώνει την Ελλάδα της ψηλά.

Είναι απίστευτο το παράτολμο θάρρος της στη σκοτεινιά του κτηνώδης και θηριώδης φασισμού, που ξεπέρασε τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και δυνατότητας, για να μπει στις ιστορικές σελίδες των ηρώων.

Ανίκανη για συμβιβασμούς, μεγαλόψυχη στο θάρρος, τολμηρή στο κίνδυνο, άγνωστη για κείνη η δειλία, άγνωστος για κείνη ο φόβος και η κάθε στιγμή της, να μοιάζει πως έχει παιχνίδι το θάνατο μπροστά στην ύψιστη, ιερή εθνική της αποστολή.

Μια γυναίκα, ναι, μια γυναίκα, έκανε πράγματα που τρόμαζαν να τα βλέπουν οι άντρες. Ήταν η 

Ελλάδα, ναι, ήταν η Ελλάδα, στο πρόσωπο της Λέλας Καραγιάννη ενσαρκωνόταν η Ελλάδα.
Ποιος θα μπορούσε να της πει που πας, γιατί τα κάνεις όλα αυτά, δεν βλέπεις ότι ο δρόμος σου βγάζει στο θάνατο. Ποιος όμως θα μπορούσε να την καταλάβει, να την νιώσει, ποιος μπορούσε να δεί βαθιά μέσα της την μεγάλη φωτιά της λευτεριάς που είχε ξεσπάσει μέσα στη καρδιά της, ποιος ;

Η Λένα Καραγιάννη γεννήθηκε στην Λίμνη Ευβοίας το 1898.

Με κέντρο ένα σπίτι στην οδό Φυλής, αρχικά οργάνωσε ένα δίκτυο για την απόκρυψη, περίθαλψη και φυγάδευση Άγγλων στρατιωτικών.

Αργότερα, με κέντρο την Μονή τού Αγίου Ιεροθέου στα Μέγαρα, συγκρότησε την παράνομη οργάνωση «Μπουμπουλίνα», με πρώτα μέλη τον συζυγό της και τα 7 παιδιά της…

Η οργάνωση της, σε συνεργασία με το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Με τη δράση της βυθίστηκαν πολλά πλοία, ανατινάχτηκε το αεροδρόμιο του Τατοϊου και κάηκαν αποθέματα βενζίνης και πυρομαχικών.

Στις 11 Ιουλίου 1944, οι Γερμανοί την συλλαμβάνουν. Την οδηγούν στα κολαστήρια των S.S., στην οδό Μέρλιν, και την βασανίζουν για να ομολογήσει την δράση της. Η Λέλα υποβάλλεται σε φοβερά βασανιστήρια ώς καί απειλές εκτέλεσης των τέκνων της μπροστά στα μάτια της….

Ακλόνητη και ατάραχη με αυταπάρνηση και περιφρόνηση προς τους δημίους της αποκρίνεται: «Ζητάτε από μια Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της για την Πατρίδα της με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της. Έ, λοιπόν, όχι. Μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα και το αίμα τους θα πνίξει τους Ούνους και όλη τη Γερμανία σας !….»

Τα χαράματα της 8ης Σεπτεμβρίου 1944, οδηγήθηκε μαζί με άλλους πατριώτες στο Δαφνί, όπου εκτελέσθηκε ψάλλοντας με γενναιότητα τον Εθνικό Ύμνο.

Εκείνο το χάραμα, εκείνη τη στιγμή, άρχιζε η αληθινή της ζωή.

Ο λαός, δεν πρόκειται να τη ξεχάσει ποτέ και τα νιάτα θα την θυμούνται με καμάρι και υπερηφάνεια και θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της κάθε φορά που θα ορθώνεται μπροστά τους το φάντασμα της τυραννίας.

Η Λένα Καραγιάννη έδωσε την ζωή της για μια πατρίδα ελεύθερη, για ένα καλύτερο κόσμο.

Χρόνια πολλά μετά τη θυσία της, ο κόσμος είναι χειρότερος και η πατρίδα κινδυνεύει να γίνει μικρότερη.

Και οι νέες γενιές, να ζούνε τον εφιάλτη και ν' αγωνίζονται......!.

Γιώργος Χριστοδούλου.

1 σχόλιο:

  1. Τέτοιο ηρωισμό θα επιδείξει κι ο Σαμαράς και το άχρηστο κομμάτι λίπους, ο Βενιζέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.