Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Η Ομιλία του Παλαιών Πατρών Γερμανού στη Μονή της Αγίας ΛαύραςΔιάφοροι ύποπτοι και προπληρωμένοι όσο και παράξενοι τύποι, πολύ θα ήθελαν να μας πείσουν ότι η επανάσταση του 1821 δεν έγινε ποτέ, ή πως αν έγινε, έγινε απλά και μόνο από "φτηνότερα" κίνητρα. Άλλοι πάλιν, φτάνουν μέχρι του σημείου να αμφισβητούν αυτή καθ΄ εαυτή την πραγματικότητα των ιστορικών γεγονότων. Ευτυχώς ωστόσο για την αλήθεια, η ιστορία επιμένει στη χρησιμότητα της ξεσκεπάζοντας συνάμα τον κάθε της πλαστογράφο.

Ανάμεσα από αυτούς τους τσαρλατάνους, αμφισβητήθηκε και αυτή ακόμα η Μονή της Αγίας Λαύρας. Αμφισβητήθηκε η ευλογία του λάβαρου της επανάστασης από τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό ενώ αμφισβητήθηκε πολλάκις και η εθνική συνείδηση των επαναστατών Ελλήνων. Ας διαβάσουμε ωστόσο -και με ατράνταχτες αποδείξεις- την ομιλία του επισκόπου Πατρών όταν αυτός κήρυξε την ελληνική επανάσταση, όπως ακριβώς την αναμετέδωσε η γαλλική εφημερίδα "Le Constitutionnel" στις... 6 Ιουνίου 1821:

"Ομιλία του Γερμανού, έξαρχου Παλαιών Πατρών, επισκόπου Πατρών, προς τον κλήρο και τους πιστούς της Πελοποννήσου, που εκφωνήθηκε στη μονή των αδερφών της Αγίας Λαύρας, στο όρος Βελιάς -τμήμα του όρους Αροάνια (Χελμός) πάνω από την πόλη των Καλαβρύτων και την Ι.Μ. Αγίας Λαύρας (Σ.τ.Μ.) - στις 8 (20) Μαρτίου 1821:

[Το δημοσίευμα της "Le Constitutionnel" (06/06/1821) από το site των ψηφιοποιημένων συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας: http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k650195q/f1.image.langFR ]

"Πολυαγαπημένοι μας αδερφοί,

Ο Κύριος, που έπληξε τους πατέρες μας και τα παιδιά τους, μας ανακοινώνει σήμερα διαμέσου του στόματός μου, πως λαμβάνει τέλος η εποχή των δακρύων και των βασάνων μας. Η φωνή Του λέει πως προορίζεσθε να γίνετε η κορωνίδα της δόξης Του και το διάδημα της βασιλείας Του. Η αγία Σιών θα πάψει να ζει παραδομένη στη θλίψη: «καὶ ἔσῃ στέφανος κάλλους ἐν χειρὶ Κυρίου καὶ διάδημα βασιλείας ἐν χειρὶ Θεοῦ σου» (Ησ. 62:3).

Μεταχειρίζονταν το ναό του Κυρίου χωρίς σεβασμό, και κύλισαν τα πολύτιμα σκεύη Του στο βούρκο «ἐγένετο ὁ ναὸς αὐτῆς ὡς ἀνὴρ ἄδοξος, τὰ σκεύη τῆς δόξης αὐτῆς αἰχμάλωτα ἀπήχθη, ἀπεκτάνθη τὰ νήπια αὐτῆς ἐν ταῖς πλατείαις, οἱ νεανίσκοι αὐτῆς ἐν ρομφαίᾳἐχθροῦ» (Α' Μακ. 2: 8-9). Αλλά ήρθε η ώρα της εκδικήσεως, διότι «ἄβυσσος ἄβυσσον ἐπικαλεῖται» (Ψαλ. 41:8).

Η προαιώνια ευσπλαχνία του Κυρίου ετοιμάζεται να χαριτώσει το λαό Του (Θρ. Ιερ. 5:1). Η βλάσφημη φυλή των Τούρκων εσυμπλήρωσε το μέτρο των βασανισμών της. Ήρθε η ώρα να αποκαθάρουμε την Ελλάδα από αυτήν, σύμφωνα με τη ρήση του αιωνίου Θεού: «ἔκβαλε τὴν παιδίσκην ταύτην καὶ τὸν υἱὸν αὐτῆς» (Γεν. 21:10).

«Αγαπάτε αλλήλους» λοιπόν, γένος των Ελλήνων, διπλά τιμημένου από τους πατέρες σας· εξοπλισθείτε με το ζήλο του Θεού· ο καθείς από σας ας ματώσει τη ρομφαία του· διότι καλύτερος ο θάνατος με το όπλο ανά χείρας, παρά η θέαση του εξευτελισμού των βωμών και των εστιών: «περίζωσαι τὴν ρομφαίαν σου ἐπὶ τὸν μηρόν σου» (Ψαλ. 44:4). Ας σπάσουμε τα δεσμά και το ζυγό που βαραίνει τον τράχηλό μας: «Διαῤῥήξωμεν τοὺς δεσμοὺς αὐτῶν καὶἀποῤῥίψωμεν ἀφ᾿ἡμῶν τὸν ζυγὸν αὐτῶν» (Ψαλ. 2:3)· διότι είμαστε οι κληρονόμοι του Θεού και οι συγκληρονόμοι του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. '

Αλλοι, πέραν των ιεραρχών σας, θα σας ομιλήσουν περί της δόξης των προγόνων σας· αλλά εγώ θα επαναλάβω το όνομα του Θεού μας, προς το οποίο οφείλουμε αγάπη πολύ ισχυροτέραν του θανάτου: «ὅτι κραταιὰὡς θάνατος ἀγάπη, σκληρὸς ὡς ᾅδης ζῆλος» (Ασμ. 8:6).

Αύριο, οδηγούμενοι από τον σταυρό, θα εξορμήσουμε προς την πόλη της Πάτρας, που η γη της έχει εξαγνισθεί από το αίμα του ενδόξου αγίου μάρτυρος αποστόλου Ανδρέα. Ο Κύριος θα εκατονταπλασιάσει το θάρρος σας· προκειμένου δε να ενισχύσω τις δυνάμεις σας, σας απαλλάσσω από την νηστεία της μεγάλης σαρακοστής που ακολουθούμε.

Στρατιώτες του σταυρού! Σας καλώ σήμερα να υπερασπισθείτε την ίδια την υπόθεση του Ουρανού! Εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, ας είσθε ευλογημένοι και ας συγχωρεθούν οι αμαρτίες σας".

(Ο Γερμανός - κατά κόσμον Γεώργιος Κόζης, 1771-1826 - ήταν μητροπολίτης Παλαιών Πατρών).

http://www.hellasontheweb.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.