Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Το εξαιρετικό σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς… (μέρος 1ο)

Αγαπητοί φίλοι μας

Το Τμήμα Απασχόλησης, Τουρισμού και Πολιτισμού της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλκίς εγκαινιάζει σήμερα τη σελίδα παρουσίασης του σπηλαίου Αγ. Γεωργίου.

Μέρα τη μέρα σαν παραμύθι θα ξετυλίξουμε την ιστορία και τις ομορφιές του σπηλαίου την ανακάλυψή, εξερεύνησή και χαρτογράφησή του, την αξιοποίηση και παράδοση του στο κοινό.

Σιγά-σιγά θα μας αποκαλυφθεί και θα μας μυήσει στα σπλάχνα και τα μυστικά του, τα στολίδια και τους διαδρόμους του αλλά και την προσφορά του στους ανθρώπους σε δύσκολες στιγμές τους.

Ξεκινάμε λοιπόν.......

'Μια φορά και έναν καιρό λοιπόν ένα από τα πολλά λατομεία πέτρας κοντά στην πόλη του Κιλκίς έμελλε να γίνει το σημείο αναφοράς της πόλης. Αφορμή η διάνοιξη μικρής τρύπας κατά την εκτέλεση των εργασιών, μιας τρύπας που διευρυνόμενη έμελλε να σταματήσει τη λειτουργία του λατομείου για πάντα αφού στο εσωτερικό της αποκάλυψε ένα από τα εντυπωσιακότερα σε πρωτότυπο σχηματισμό ελληνικά σπήλαια.

Έτσι λοιπόν ανακάλυφθηκε το σπήλαιο του Κιλκίς, τυχαία, το 1925 από τον λατόμο Γεώργιο Παυλίδη (Μπουλασίκη). Πέρασαν χρόνια πολλά και μόλις τη δεκαετία του 1960 έγινε η πρώτη συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφησή του από την τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.) την αείμνηστη Άννα Πετροχείλου.

Η πρώτη παρουσίαση του σπηλαίου έγινε με την ονομασία το σπήλαιο Μπουλασίκη ή Τρύπα του Αγ. Γεωργίου.

Στο ΔΕΛΤΙΟΝ της ελληνικής σπηλαιολογικής εταιρίας μεταξύ άλλων αναφέρονται: “Ευρίσκεται ολίγα μέτρα κάτωθεν της κορυφογραμμής του λοφίσκου Αγίου Γεωργίου, επί της κορυφής του οποίου είναι κτισμένο το ομώνυμον εξωκκλήσιον “
Σε άλλο σημείο : “ Το σπήλαιον εχαρακτηρίσθη ως μεγάλου εθνικού τουριστικού ενδιαφέροντος διότι :
-Είναι ευμέγεθες με ωραιότατον λιθωματικόν διάκοσμον.......

-Αξιοποιούμενον θέλει συμβάλλει εις την προβολήν της ιστορικής πόλεως Κιλκίς και παραλλήλως εις την αύξησιν του τουρισμού και δι αυτού εις την ανύψωσιν του βιωτικού επιπέδου της περιοχής και γενικότερον της εθνικής οικονομίας”

Συνεχίζεται...

Στο παρακάτω link το 2ο μέρος του αφιερώματος 
http://agonespoliton.blogspot.gr/2014/02/2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.