Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Σπήλαιο Κιλκίς (μέρος 2ο)
Και η ιστορία μας συνεχίζεται....

Το 1966 ο μητροπολίτης Kιλκίς κ. Χαρίτων κάλεσε τη σπηλαιολόγο Άννα Πετρόχειλου να τον ενημερώσει για την υφιστάμενη κατάσταση του σπηλαίου και να προβεί σε χαρτογράφησή του.

Μέσα από μελέτη και σύρσιμο σε σχισμές βράχων η Άννα Πετρόχειλου διαπίστωσε ότι εκτός των πρωτοανακαλυφθέντων υπήρχαν και άλλα διαμερίσματα σε ένα δεύτερο όροφο, στον οποίο ανέβηκε κάνοντας χρήση μιας ξύλινης σκάλας (κατοπινά κατασκευάσθηκε σιδερένια).


Στο δεύτερο αυτό όροφο έμεινε έκπληκτη μπροστά στην ομορφιά που παρουσίαζε η διακόσμηση του σπηλαίου με κοραλλιοειδείς σχηματισμούς. Τέτοιοι κοραλλιοειδείς σχηματισμοί αναπτύσσονται σε χώρους όπου δεν υπάρχει ρεύμα αέρα και δημιουργούνται από υδρατμούς της φυσικής θερμοκρασίας της γής.


Το εξαιρετικό θέαμα που παρουσίαζαν οι σχηματισμοί ήταν μοναδικό και θα γίνονταν παραμυθικό με κατάλληλο φωτισμό που ανέλαβε να επιμεληθεί η ίδια η Άννα Πετρόχειλου. Με το φωτισμό αναδείχθηκαν στο μεγαλείο τους τα κοιλώματα με τις κατακόρυφες και επικλινείς διακλάσεις, με τις πανύψηλες οροφές και την πολυχρωμία του στολισμού τους.Ο σχηματισμός του σπηλαίου έγινε από την έντονη ενέργεια του νερού. Οι περιστροφικές κινήσεις του-λόγω της ροής του-και οι πέτρες που παρέσυρε “έτρωγαν” τα τοιχώματα δημιουργώντας κοιλώματα που είναι και σήμερα ορατά.. Η ενέργεια αυτή σταμάτησε από τη στιγμή που έλειψε το νερό που διέφυγε σε χαμηλότερα επίπεδα διανοίγοντας μικροβάραθρα.Στη συνέχεια της ιστορίας μας θα μιλήσουμε για τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες του σπηλαίου. 
Μέχρι τότε να περνάμε καλά…

Στο παρακάτω link το 1ο μέρος του αφιερώματος 
http://agonespoliton.blogspot.gr/2014/02/blog-post_2578.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.